Foto: SVT/Johannes Tolf

Pappan startade e-sportlag åt muskelsjuka: ”Föräldrar stämplar tv-spel som negativt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var efter att Martin Stengård sett hur mycket dataspelandet betydde för sin 14-årige muskelsjuke son Sigge som han startade ett e-sportlag åt honom. Han anser att många föräldrar är allt för snabba på att döma tv-spelandet som något negativt.

– Hade det varit så att barnen tränade fotboll eller ishockey hade det aldrig varit så, säger han.

E-sporten har efter millennieskiftet växt allt större och de främsta spelarna har i likhet med fotbollspelare blivit såväl världsberömda som rika. Samtidigt har inte minst ungdomars stillasittande framför tv-spel i timtal kritiserats av bland annat oroliga föräldrar, psykologer, läkare och forskare. Men för Martin Stengårds son Sigge har spelandet istället varit en väg till att må bra.

– Det har betytt väldigt mycket för honom, säger Martin Stengård som under helgen befinner sig med sonen på ett e-sportträningsläger i Jönköping.

Tycker att många föräldrar har fel inställning

Han anser att många föräldrar för lättvindigt stämplar tv-spelandet som något självklart negativt.

– Jag tycker att föräldrar borde sätta sig in mer i hur e-sporten fungerar, säger han.

Startade e-sportlag åt Sigge

Para-esportlaget som Martin Stengård startade åt sonen för ett halvår sedan beskrivs som Sverige första i sitt slag. Laget består av fem killar med sjukdomen Duchennes muskeldystrofi, som gör att de får sämre rörelse och motorik ju längre tiden går.

– Jag ville gärna ha med andra i laget med samma sjukdom som Sigge har.

Familjen Stengård bor i Växjötrakten, men lagets medlemmar är utspridda i landet, bland annat i Jönköpings län och i Västergötland.

De tävlar i förstapersonsskjutspelet Counter strike: global offensive, ofta kallat CS:GO. Det är ett spel som kräver flinka fingrar, taktiskt tänkande och god kommunikation mellan lagets medlemmar.

I klippet ovan berättar Martin Stengård mer om vilka positiva effekter han har sett att sonen har av tv-spelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.