Av 116 patienter som har fått medicinen har 98 procent blivit helt botade mot hepatit C. Foto: TT

Hepatit C-patienter botas med ny medicin

Uppdaterad
Publicerad

En ny behandlingsmetod mot hepatit C har visat sig vara mycket framgångsrik då nästan alla som har behandlats i Jönköpings län har blivit helt friska. Eftersom medicinen är dyr är det i dagsläget de patienter som har utvecklat leverskador som får behandlingen.

Det nya läkemedlet infördes i regionen år 2014. Nu har infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov utvärderat 116 av de patienter som har fått medicinen och kan konstatera att 114 är botade mot hepatit C, vilket motsvarar 98 procent.

1.500 personer är drabbade

Risken att bli smittad med sjukdomen är framförallt bland dem som har eller har haft ett missbruk och delat sprutor som bär på smittan. I dagsläget är det cirka 1.500 personer i Jönköpings län som är smittade av hepatit C.

Påverkar levern

Sjukdomen skadar levern och ledde tidigare ofta till levertransplantation men med den nya medicinen kan det undvikas. Regionen uppmanar personer som misstänker att de är smittade att testa sig.

– Vi vill framförallt hitta dem som är leversjuka och ge dem behandling så att de inte får leversvikt eller levercancer, två allvarliga sjukdomar, säger Mikael Carlsson, överläkare på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Medicinen, som är en tablett som tas en till två gånger varje dag, är dyr och ges i dagsläget till de patienter som har utvecklat leverskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.