Foto: Dan Hansson/TT

Pengar till cancervården i länet

Publicerad

Cancervården i Region Jönköpings län får ytterligare 7,1 miljoner kronor. Det meddelade regeringen i ett pressmeddelande på fredagen.
– Ingen ska behöva vänta en dag för länge på vård när man får cancer, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Landstingen i landet har nu redovisat årets arbete inom ramen för överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting kring cancervården. Eftersom alla landsting klarat kraven i överenskommelsen får de dela på 203 miljoner kronor, vilket är den andra halvan av årets statsbidrag för att utveckla cancervården.

– Jag är glad över att arbetet med att korta väntetiderna och göra cancervården mer jämlik går framåt. Därför kommer nu mer pengar till cancervården i Jönköping, säger Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Fördelas efter befolkningsmängd

Den första halvan av årets statsbidrag utbetalades i våras efter att landstingen skickat in handlingsplaner för 2017 års arbete.

Ett av de centrala kraven för att få ta del av den andra halvan av 2017 års statsbidrag är att landstingen infört de för året tio nya standardiserade vårdförloppen för olika cancerdiagnoser, genom att minst en patient genomgått varje aktuellt vårdförlopp. Undantag från det kravet görs dock för vissa mer ovanliga cancerformer med väldigt små patientgrupper.

Pengarna fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd. För Jönköping innebär detta alltså 7,1 miljoner kronor. Regeringen uppger att syftet är att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna.

Standardiserade vårdförlopp

Visa

Ett standardiserat vårdförlopp beskriver vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom respektive cancerdiagnos, och ett mål för tiden mellan varje moment. Det standardiserade vårdförloppet börjar med beslut om remiss till följd av välgrundad misstanke om viss cancerdiagnos och följs sedan av utredning och behandling i detta första skede. Ett antal vårdförlopp införs varje år i vården som en del av satsningen på cancervården. De som är aktuella för 2017 är standardiserade vårdförlopp för:

-          Analcancer

-          Akut lymfatisk leukemi

-          Kronisk lymfatisk leukemi

-          Livmoderhalscancer

-          Livmoderkroppscancer

-          Njurcancer

-          Peniscancer

-          Skelett- och mjukdelssarkom

-          Sköldkörtelcancer

-          Testikelcancer

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer