Det här kassaskåpet lyckades tjuvarna inte bryta upp. Foto: Charlotte Göransson / SVT

Pengar till utsatta barn stulna

Uppdaterad
Publicerad

Under lucianatten bröt sig tjuvar in i Frälsningsarméns lokaler i centrala Jönköping. Efter inbrottet saknas 10.000 kronor som skulle gå till julklappar åt barn i ekonomiskt utsatta familjer.

– Vi är bestörta, säger Theres Frisk, kårledare Frälsningsarmén Jönköping.

Det är tydliga brytmärken på dörrarna in till flera kontorsrum i Frälsningsarméns lokaler och till det rum där kassaskåpet förvaras. Röran på golvet vittnar om nattens händelse.

–  Man tappar lite av glöden inför jul. Nu känns det som vi får anstränga oss ännu mer för att hjälpa de behövande familjerna. Det är ledsamt att det är så mycket som är förstört också, säger Theres Frisk.

”Brukar tänka på säkerhet”

Inbrottet upptäcktes när personal kom till Frälsningsarméns lokaler på onsdagsmorgonen. Tjuvarna tog sig in genom en nödutgång och sedan vidare in i byggnaden. De har även försökt bryta upp ytterligare ett kassaskåp men inte lyckats.

De 10.000 kronorna som skulle gå till ekonomiskt utsatta familjer kommer från Frälsningsarméns insamling ”Håll grytan kokande”.

–  Vi brukar alltid tänka på säkerhet när det gäller pengar vi samlar in, och speciellt i juletid försöker vi lämna ifrån oss dem, men det är svårt i dagens kontantlösa samhälle.

På golvet syns spår efter inbrottet. Foto: Charlotte Göransson / SVT

Polis har under onsdagen varit och undersökt brottsplatsen och vissa spår har säkrats.

– Vad det är för spår vill jag inte gå in på, men det knyter en gärningsman till platsen. Det är nu skickat på analys och vi ska se om vi får någon träff i våra register, säger Åsa Willsund polisens presstalesperson.

Polisen kommer även att undersöka om det finns någon kameraövervakning i området som kan ha fångat tjuvarna på film.

”Behöver allmänhetens hjälp”

För Frälsningsarmén innebär inbrottet och de försvunna pengarna ett rejält bakslag i verksamheten inför jul, men arbetet fortsätter.

– Vi hoppas att vi kan genomföra det hjälparbete som vi har planerat. Det gäller 150 stödkassar, julklappar till barn och julfiranden. Men vi behöver allmänhetens stöd när vi är ute med våra julgrytor så att vi får tillbaka de pengar som försvunnit, säger Theres Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.