Foto: TT

Pengarna tar slut om det snöar mer

Publicerad

Snön har kommit till Jönköpings län och vägarna måste plogas för att bilisterna ska ta sig säkert fram. Enligt Tranås kommun börjar nu budgeten tryta i och med den hårda vintern.

– Det får inte bli så mycket mer snö, det klarar inte vår budget av, säger Björn Gustafsson enhetschef på gatuavdelningen.

Under veckan har det snöat mycket och på vägarna i länet ser man hur plogbilarna får jobba hårt under dygnet. Tranås kommun är ett av områdena som har haft problem med att få ihop snöröjningen ekonomiskt.

 – Snön kommer att röjas, men det innebär att vi måste ta pengar ifrån andra delar, till exempel beläggningskostnaderna. Under de senaste åren har det varit snälla vintrar, vilket leder till att budgeten har blivit mindre.

–Under 2009 och 2010 hade vi mycket snö vilket innebar att budgeten gick minus. Jag förstår att politikerna måste lägga pengarna på annat, men för oss som jobbar med vägarna är detta också viktigt, säger Björn Gustafsson.

Jönköpings kommun

Rolf Sandström som är verksamhetschef på gata och park i Jönköpings kommun, menar att det är svårt att säga om budgeten går ihop.

– Vi måste följa de kriterierna vi har vilket innebär att vi måste röja snö. Jag kan inte heller säga hur det blir om budgeten inte skulle räcka, det får vi helt enkelt bara lösa. Under ett år hade vi så mycket snö att vi fick lägga det på Råslätt, då körde vi snö för många miljoner vilket blev ett tufft år ekonomiskt, säger Rolf Sandström.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.