Ann-Marie kan knappt leva på sin pension

Uppdaterad
Publicerad

Trots att hon jobbat hela sitt liv räcker pensionen knappt till. Nu vill Ann-Marie uppmana unga att tänka långsiktigt.

Allt fler nyblivna pensionärer har betalningsföreläggningar hos kronofogdemyndigheten. För Ann-Marie Jörnborn från Jönköping som varit pensionär ett tag var omställningen stor.

Ann-Marie Jörnborn var övertygad om att hon skulle kunna äta vad hon ville och har råd med det mesta. För ett tag sedan tappade hon en plomb i en tand, lagningen skulle kosta 1065 kr, det tog tre månader att spara i hop pengarna.

-Jag måste dela upp maten och frysa in, säger Ann-Marie Jörnborn som tycker att det är förnedrande att inte kunna gå till affären och köpa sig en biff till middag för att den är för dyr.

Ständigt orolig

Ann-Marie har inga betalningsföreläggande hos Kronofogden än, men är ständigt orolig. Pensionen är låg och när alla räkningar är betalda har hon endast 1500 kronor att leva på. 

I Smålands tre största kommuner finns nästan 700 pensionärer med betalningsföreläggande hos kronofogden. De flesta hade en skuld redan innan de blev pensionärer men nu ökar andelen.

-Vi har uppmärksammat regeringen på problemet med att allt fler nyblivna pensionärer hos Kronofogden ökar, säger Per Anderson på Kronofogdemyndigheten.

Låg lön – låg pension

Trotts att Ann-Marie har jobbat i hela sitt liv har hon en låg pension, dels på grund av att hon jobbade deltid för att ta hand om sina barn, men det som påverkat pensionen mest är en låg lön inom handel. Hon ångrar att hon aldrig pluggade som ung.

-Det vill jag säga till alla unga att studera så att ni får ett bra jobb så att nu i slutänden får en bra pension för en dag blir ni med gamla.

Familjeekonom

I Smålandsnytt och Jönköpingsnytt 19.15 intervjuas familjeekonomen Bodil Hallin om hur vi kan undvika att hamna i Ann-Maries situation.

Bodil Hallin har också några länktips. Ett är att gå in på minpension.se. Där kan man få en överblick över sin framtida pension och få hjälp att placera premiepensionen.

Mer om hur pensionen fungerar:

Pensionsmyndigheten

Konsumenternas Försäkringsbyrå

Hjälp att placera premiepensionen:

Pensionsmyndighetens fondvalsguide

Fondkollen. Via Fondkollen kan man också bevaka hur premiepensionen utvecklas. Fondkollen finns också som app.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.