Johan Frisk gick i pension i somras, men jobbar nu extra med mordutredningen i Gislaved. Foto: Thomas Johansson/TT/arkivbild

Pensionerade poliser ska lösa grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på polisens grupp för grova brott är hårt och för att klara situationen har flera pensionerade utredare tagits in. Bland annat är duon Johan Frisk och Per Landberg inkopplade på fallet med mordet i Gislaved.

Det är en handfull pensionerade poliser som den senaste tiden har gått in i tjänst igen i länet, för att stötta arbetet med utredningar av grova brott.

– Det är en bra möjlighet för oss eftersom läget är ansträngt, säger Rickard Finndahl chef för polisens Grova brottsgrupp på Höglandet.

Har det gett något resultat att pensionärer har tagits in?

– Ja det tycker vi. Det här är ju utredare som nyligen har gått i pension och har lätt att snabbt komma in i jobbet igen. De vet vad som behöver göras, säger Finndahl.

Rickard Finndahl på polisen menar att det finns en hel del spår att gå på i jakten på de som dödade en man på en restaurang i Gislaved. Foto: SVT

Två av dem som gick i pension i somras är Johan Frisk och Per Landberg. En duo som jobbat ihop med flera mordutredningar genom åren. De är nu inne och jobbar igen för att förstärka i arbetet med utredningen av mordet på Kjäll Gustafsson.

Är det inte skrämmande på ett sätt att ni måste ta in pensionerade poliser för att klara läget?

– Ja det kan man kanske tycka och det klart att man kan önska att vi skulle klara detta ändå. Samtidigt är det här poliser med stor erfarenhet och det är gedigen kompetens som vi nu kan få använda igen, säger Rickard Finndahl.

Kjäll Gustafsson dog i samband med att han försökte stoppa ett rån i en restaurang i Gislaved. Enligt Kjälls bror var det inte förvånande att han försökte stoppa rånet. Foto: SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.