Hör hur Linda Rotviker, sjuksköterska på länssjukhuset Ryhov, ser på att börja jobba på en av de nystartade covidavdelningarna. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Personal internutbildas för att klara vårdbemanningen

Uppdaterad
Publicerad

För att klara personalbemanningen inom sjukvården med tanke på corona satsar regionen på snabbutbildning av personal. Bland annat utbildas vårdpersonal som ska omplaceras till de rena covidavdelningarna i länet.

Det är ett stort personalpussel som just nu läggs för att klara vårdbemanningen i länet. Sjukvården kartlägger vilken personal som har kompetens för att kunna flyttas till IVA. Samtidigt letar man efter personal med kompetens att vara på de nystartade covidavdelningarna i Jönköping, Eksjö och Värnamo. Då uppstår det hål i organisationen som i sin tur ska täppas till med annan personal.

– Vi utbildar i princip två pass om dagen i Jönköping, Eksjö och Värnamo, säger Joakim Edvinsson, utvecklingschef område medicinsk vård.

Bland annat utbildas personalen på geriatriska akutvårdsavdelningen på länssjukhuset Ryhov för att nu börja arbeta på en av de nystartade covidavdelningarna i länet.

– Det är nödvändigt och bra att få utbildning så vi vet vad som förväntas. Samtidigt har vi med oss vår erfarenhet av att jobba med äldre människor från geriatriken, säger Linda Rotviker, sjuksköterska.

– Hur orolig är du för att själv bli smittad?

– Jag är inte orolig alls. Vi har våra basala hygienrutiner och skydd för oss. Risken är nog större att jag drabbas i samhället när jag går och handlar till exempel, säger Linda Rotviker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet