Personal stängde in äldre – dörren blockerades med stolar

Uppdaterad
Publicerad

När nattpersonalen på ett demensboende på Höglandet kom till arbetet hade kvällspersonal blockerat dörren till en boende med två stolar. Den instängda personen ska i desperation ha försökt att få upp dörren.

Enligt den anmälan som nu gjorts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, var det en enda röra på avdelningen när nattpersonalen kom.

”När nattpersonalen kom på söndag kväll var det en enda röra på hela avdelningen, kvällspersonal hade bara suttit i soffan och ätit och inte gjort något. Det var smutsigt på bord bänkar och golv. Även kvällspersonalens egen disk, efter deras egen måltid, hade de bara lämnat. Och de ville tydligen inte bli störda”, skriver kommunen i sin anmälan till Ivo.

Försökte få upp dörren

I anmälan står det att personalen använt två stolar för att blockera dörren till en boende, för att de inte skulle bli störda av hen. Personen ska i desperation försökt få upp dörren, och det var rörigt i rummet när nattpersonalen senare gick in där.

Händelsen inträffade i slutet av november förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.