Foto: Helena Landstedt / TT

Ministern vill bygga mer

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler företag upplever ett problem att anställa eftersom det inte finns tillräckligt med boenden i länet.

– Man har väntat lite för länge till att ändra och bygga mer, säger Peter Eriksson som är bostadsminister.

Den akuta bostadsbristen slår hårt mot arbetsgivare, fler arbetssökande idag kräver att företagen ska skaffa fram en bostad åt dem – innan de säger ja till ett jobb. Idag besökte Peter Eriksson länet och passade på att kommentera hur man ska komma till rätta med det ökade trycket på bostäder.

– Man har väntat lite för länge till att ändra och bygga mer. Så nu trycker vi från regeringen väldigt hårt på att alla ska vara med och ta ett ansvar och se till att vi bygger bostäder så att också företagen kan expandera och utnyttja de möjligheterna till att Sverige går väldigt bra just nu, säger Peter Eriksson som är bostadsminister.

Skynda på bostadsbyggandet

Regeringen ser över regelverken och vill skynda på bostadsbyggandet och ser över regelverken, det beskedet gav Peter Eriksson när han idag besökte bland annat Nässjö träcentrum.

– Nu händer det väldigt mycket. Jag försöker också att bidra till ändrade regler, minska regelverket och skynda på så att det ska gå fortare att bygga och snabbare med detaljplaneprocessen. Det är väldigt många olika saker som vi försöker att ändra på nu för att underlätta, säger Peter Eriksson.

Vad gör du som bostadsminister åt det här?

– Min uppgift är framförallt att stödja att vi bygger mer. Bostäder är en central fråga om folk ska kunna bo kvar i tillexempel Småland eller om man måste söka sig någon annanstans. Det gör vi just nu, vi har ökat bostadsproduktionen väldigt kraftigt i Sverige. I år 2017 är vi uppe på den högsta volymen av bostadsbyggandet sedan miljonprogrammet på 70-talet, säger Peter Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.