”Det är ju en fördel naturligtvis om nya järnvägen kan komma in till staden”, säger Peter Eriksson till SVT Nyheter Jönköping. Foto: SVT

Peter Eriksson tveksam till stad i skogen mellan Barnarp och Tenhult

Publicerad

Bostadsministern och miljöpartisten Peter Eriksson är tveksam till partikollegornas förslag i Jönköping om att bygga en ny tätort kring en tänkt höghastighetsstation någon mil söder om nuvarande centrum.

I skogen mellan Barnarp och Tenhult skulle 50.000-100.000 människor kunna bo i framtiden, med station för höghastighetsbanan, menar miljöpartiet i Jönköping. Men partikollegan, bostadsminister Peter Eriksson, är tveksam till ett Jönköping version 2.0 i nuvarande skogen.

– Det är ju både för- och nackdelar naturligtvis, det är ju också en fördel naturligtvis om nya järnvägen kan komma in till staden, säger Peter Eriksson till SVT Nyheter Jönköping.

Förespråkar skogsmark

Det är Peter Eriksson som tillsatt en utredning som ska ta fram platser för nya stadsdelar och nya tätorter. Utredaren, Johan Edstav, ska presentera konkreta förslag den 30 juni. Men redan nu är det klart att han förespråkar nya tätorter i skogsmark och nära spårväg.

– Förutsättningarna finns. Så jag ser förhoppningsfullt på att vi ska kunna finna lösningar, säger utredaren Johan Edstav.

Även ute i skogen?

– Även ute i skogen!

Här mellan Barnarp och Tenuhlt vill Miljöpartiet i Jönköping lägga den nya staden. Foto: SVT

Det här har miljöpartiet i Jönköping uppfattat som ett stöd för sina tankar.

– Folk hånar oss för att vi vill bygga i skogen, men jag tycker det är bättre att vi gör det än att vi bygger på åkermark eller naturvårdsområden, säger Christoffer Stock, miljöpartiet i Jönköping.

Station i Jönköping

Men bostadsministern själv förefaller mer vara inne på ett stationsläge inne i Jönköping och hans tips är snarare att se till att samarbeta för att höghastighetsbanan överhuvudtaget ska bli byggd och stanna någonstans i området.

– Huvudfrågan, som jag ser just nu, är det är ju att se till att vi får höghastighetsbanan och att den verkligen blir byggd så fort som möjligt, därför att det är många krafter som kämpar emot och vill gärna ha alla investeringar i Stockholm eller i storstäderna i stället, säger Peter Eriksson.

– Det är den stora risken för Jönköping just nu om vi inte får tydliga beslut på att bygga höghastighetsbanan och också så snabbt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.