Den friande domen mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren från Gnosjö överklagas nu av åklagare. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Peter Lundgrens (SD) friande dom om sexofredande överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har överklagat tingsrättens dom i målet där EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) från Gnosjö friades från misstankar om sexuellt ofredande. Nya uppgifter har inkommit som gör att åklagaren nu har överklagat.

Efter att den friande domen meddelades  i Jönköpings tingsrätt den 28 oktober har det enligt åklagaren kommit in nya uppgifter i ärendet. På tisdagen återupptogs därför förundersökningen och åklagaren har överklagat tingsrättens dom.

– Nu kommer vi bearbeta materialet och genomföra ytterligare förhör. Därför begär jag anstånd till den 15 januari, men min förhoppning är att utredningen är slutförd innan dess. Så snart det är möjligt kommer jag att lämna in bevisuppgift till Jönköpings tingsrätt, säger chefsåklagare Maria Sterup i ett pressmeddelande.

Bristfällig bevisning

Lundgren stod inför rätta misstänkt för att ha sexuellt ofredat en kvinnlig partikamrat på ett hotellrum för 2,5 år sedan i samband med en fest på ett hotellrum under en valkonferens. Tingsrätten friade honom och menade att det fanns brister i åklagarens bevisning, bland annat  att en inspelning på en telefon inte räcker. I domen skrev tingsrätten att det är svårt att slå fast vad som hände, och hur, på hotellrummet för två år sedan.

Diffusa minnesbilder

Under tingsrättsförhandlingarna var det svårt att få de inblandade att berätta vad som hände. Lundgren som i polisförhör uppgett att han ska ha tagit tag i hennes bröst hävdade under rättegången att hans minnen från händelsen var diffusa. Inte heller vittnen till händelsen kom ihåg vad som hände och den kvinnliga partikamraten som ska ha utsatts uppgav att hon inte hade några minnen av händelsen.

Beskriver panik

Bevisningen som åklagaren arbetar med uppges enligt TT bestå av filer med originalljud från telefonsamtal. I samtalen beskriver kvinnan att Peter Lundgrens ovälkomna närmande gav henne panik.

– Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom, säger kvinnan enligt Expressen.

Peter Lundgrens advokat, Tor Åström, beskriver åklagarens överklagande som ”väldigt tunt”. Han påpekar att en ofullständig version av det aktuella telefonsamtalet spelades upp redan i tingsrätten.

Så här sade SVTs expert inför rättegången: Se klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tre frågor om rättegången mot Peter Lundgren (SD). Foto: TT/SVT/Abed Al-Qaisi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den friande domen mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren från Gnosjö överklagas nu av åklagare. Foto: TT
Foto: Anna Hållams/TT