Eldsjälen Peter Magnusson som brinner för Råslätts unga. Foto: SVT

Peter Magnusson brinner för ungdomarna på Råslätt

Uppdaterad
Publicerad

I över trettio år har Peter Magnusson engagerat sig för ungdomar på Råslätt. Men trots att han snart blir pensionär tänker han inte trappa ner.

– Jag såg en film om Martin Luther Kings liv någon gång i tonåren. Hur han kämpade för mänskliga rättigheter och liknande, det har jag nog haft med mig en del, säger Peter Magnusson.

Han är uppvuxen Bohuslän han första jobb var som lärare i Göteborg. Några år senare flyttade han till Råslätt, och nu har han varit här i över trettio år. Han har i hela sitt yrkesliv engagerat sig för ungdomar som haft svårt att anpassa sig till samhället. Men hans engagemang började långt tidigare.

Känner de flesta

Man skulle kunna säga att Peter Magnusson känner alla som bor på Råslätt, men det är så klart en överdrift. Men att han känner de flesta står klart när vi spenderat en dag tillsammans med honom. Han har varit med och startat flera projekt på Råslätt.

Bland annat ungdomsverksamheten Underground som vunnit flera priser för att de engagerar sig för ungdomarna på området. Han har även varit med och startat något som i dag kallas torsdagsmötet.

– Det har vi haft sedan efter sommaren 2015 när det var väldigt oroligt på Råslätt. Vi hade ett antal ungdomar som det gick utför ganska fort med. Man slog sönder väldigt mycket på skolan här.

– Man slog sönder kommunens bilar. Det var väldigt mycket skadegörelse som framför allt var riktat mot kommunen, fortsätter Peter Magnusson.

Möte varje torsdag

Under torsdagsmötet samlas lärare, Polisen, fritidsledare, fältassistenter och representanter för bostadsbolaget vätterhem, å då diskuteras hur man kan hjälpa ungdomar som av någon anledning hamnat fel i samhället.

– Det är viktig med konsekvenser men det är även viktigt med visa att det finns någon väg tillbaka till ett normalt liv. Annars driver man in ungdomar som hamnat snett i ännu värre saker.

Men trots att han om några år blir pensionär tänker han inte trappa ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.