Tidigare i år bildades Sävsjö Pickleball Club, Sveriges andra förening för enbart pickleball. Foto: Kristin Renulf/SVT

Nya växande sporten pickleball har fått fäste – i Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

En snabbt växande sport i både ursprungslandet USA och här i Sverige är pickleball. I Sävsjö bildades tidigare i år Sveriges andra renodlade pickleball-förening.

Anton Larsson är ordförande och en av grundarna till Sävsjö Pickleball Club. Foto: Kristin Renulf/SVT

– Vi tyckte det var så väldigt lättillgängligt och enkelt att få igång roliga matcher utan att ha någon särskild erfarenhet. Till skillnad från till exempel tennis som är ganska svårt att få de roliga bollarna, menar Anton Larsson som är ordförande och en av grundarna till Sävsjö Pickleball Club.

Enkelt att lära sig

Pickleball är lätt att lära sig och passar för de flesta åldersgrupper.

– Hur räknar man poängen i en match?

– Det är väldigt likt badminton, om det inte är helt identiskt, skulle jag säga. Man tar endast poäng i egen serve. I dubbel har man ju två servar på sig, förklarar Anton Larsson.

Uppfanns i USA på 1960-talet

En pickleball-racket tillverkas i composit-, plast- eller trä-material. Bollen liknar en innebandyboll, men är något modifierad. Foto: Kristin Renulf/SVT

Sporten uppfanns redan i mitten av 60-talet i USA, men det är först under det senaste året som den har fått fäste i Sverige. I april i år hölls de första svenska mästerskapen i pickleball.

– Vi har ju märkt bara i vår förening att väldigt stor andel av de som kommer och testar en gång kommer tillbaka. Många fastnar för sporten på en gång, menar Anton Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.