Elisabeth Gunnars, projektledare för Familjelyftet. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Pilotprojekt i Jönköping ska ta fram nya metoder

Publicerad

Många föräldrar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har svårt i kontakten med olika myndigheter. Nu genomför riksförbundet Attention ett projekt tillsammans med socialtjänsterna i Jönköping och Lidingö. Syftet är att ta fram metoder för bättre bemötande hos socialtjänsten för denna grupp.

Riksförbundet Attention är en intresseförening för personer med olika typer av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som exempelvis ADHD. Riksförbundet har fått 9,7 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för att under tre år arbeta med projektet Familjelyftet.

Svårt i vardagen

Målet med projektet är att ta fram metoder som ska förbättra kontakten mellan socialtjänst och människor med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, så kallade NPF-diagnoser.

– Den här gruppen har ofta problem med spelreglerna i samhället, tidsuppfattningen och att anpassa sig, säger Carina Andersson, som arbetar som boendestödjare inom socialtjänsten Jönköping.

Ibland kan det från personal på olika myndigheter uppfattas som ovilja från denna grupp om de exempelvis inte dyker upp till ett avtalat möte. I stället är det oftast så att de glömt bort eller beräknat tiden fel.

– Vi behöver få en ökad kunskap om NPF-diagnoser i samhället. Att människor förstår att det här är en oförmåga inte en ovilja hos dessa personer. säger Elisabeth Gunnars, projektledare på riksförbundet Attention.

Spridning till alla kommuner

Socialtjänsterna på Lidingö och i Jönköping är med i projektet Familjelyftet som pilotkommuner. Projektet har inletts med en enkät som tusen personer har svarat på. Nästa steg är fokusgrupper bland familjer med neuropsykiatriksa funktionsnedsättningar och personal inom socialtjänsten.

När projektet Familjelyftet avslutas om tre år hoppas man från riksförbundet Attentions sida att man har fått fram bra metoder så att familjer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättningar kan få ett bra bemötande och rätt hjälp och stöd.

– Det kommer att bli en slutrapport och spridningskonferenser för att den här kunskapen och de metoder som vi hoppas på att få fram inte bara ska fastna i två kommuner. Målet är att landets 290 kommuner ska kunna ta del av detta, säger Elisabeth Gunnars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.