Foto: Arkivbild SVT

Pippis papegoja hotas av avlivning – igen

Uppdaterad
Publicerad

Pippi Långstrumps papegoja Douglas, som under 20 års tid bodde på Tropikhuset i Jönköping, hotas nu av av avlivning eller flytt. Detta efter nya regler från Jordbruksverket.

Douglas var bland annat med i filmen ”Pippi på de sju haven” och spelade då rollen som papegojan ”Rosalinda”.

Men tiden i rampljuset är förbi och i dag bor den nu 49-årige Ara-papegojan tillsammans med kompisen ”Gojan” i en drygt tre kvadratmeter stor bur på Malmö reptilcenter. Men de nya kraven är nu att buren ska vara 30 kvadratmeter och minst tre meter hög. Reptilcentret har inte möjlighet att ha en så stor bur inomhus och därför kräver Jordbruksverket att Douglas flyttas eller avlivas.

Andra gången han hotas att avlivas

– Jag blir väldigt upprörd när jag hör detta. Det är andra gången under sin levnad som Douglas hotas att avlivas på grund av nya regler, säger Elisabeth Jensen som drev Tropikhuset i Jönköping under den tid Douglas bodde där.

Då, 2006, tvingades Douglas att flytta från Tropikhuset efter att EU infört nya regler om att utrotningshotade djur inte får visas för publik mot betalning.

– Jag har inget emot att man inför nya regler för djurens bästa men man måste också se till den enskilda individen. Papegojor är väldigt känsliga och klarar inte att flytta runt. De är oerhört beroende av sin miljö och flock, förklarar Elisabeth Jensen som också säger att det vore hemskt om Douglas avlivas.

Förlorade i rätten

Malmö reptilcenter har överklagat beslutet men förlorade i länsrätten och föreståndaren Frank Madsen är bedrövad.

– Jag skulle gissa att han lever max fem år till. Varför inte låta honom få sitta de sista åren här i all välmåga? Han trivs och gosar ofta med sin burkompis, säger han till TT.

En privatperson har anmält intresse att ta hand om Douglas och länsstyrelsen med hjälp av Naturvårdsverket, utreder nu om det nya boendet är acceptabelt.

Elisabeth Jensen hoppas att Douglas slipper att flytta.

– Det var väldigt jobbigt för honom förra gången och jag vill inte att han ska uppleva det igen, säger hon.

Jordbruksverket reagerar

Under torsdagseftermiddagen medddelar Jordbruksverket i ett pressmeddelande att papegojans liv ska försöka räddas.

– Vi försöker hitta en lösning så att papegojan kan leva vidare på ett bra sätt. Just nu undersöker vi olika möjligheter att lösa det, säger Tjitte de Vries, chef på enheten för försöksdjur och sällskapsdjur. Vi arbetar med att ta in ytterligare beslutsunderlag kring olika alternativa handlingsvägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.