Planerade flyktingbostäder oroar Bottnarydsbor

Uppdaterad
Publicerad

Nu gör Jönköpings kommun ett nytt försök att få bygga bostäder för flyktingar med uppehållstillstånd i Bottnaryd. Efter att tidigare fått avslag för planerna i alla instanser så testar kommunen nu att ansöka om ett tillfälligt bygglov – för samma flyktingbostäder. Och det här väcker olika åsikter i samhället.

De planerade bostäderna för flyktingar i Bottnaryd har väckt starka reaktioner och delat samhället i två läger – ett för och ett emot. Två tvåvåningshus var planerade att byggas, men flera personer överklagade kommunens beslut till Länsstyrelsen som stoppade planerna, eftersom den ursprungliga detaljplanen för marken är reserverad för villor.

Men kommunen ger sig inte. Nu går man vidare och försöker få ett tillfälligt bygglov istället.

– När man söker tillfälligt bygglov så brukar kraven vara lägre ställda, säger Daniel Håkansson, avdelningschef för fastighet på tekniksa kontoret i Jönköpings kommun.

Samma standard

Enligt Daniel Håkansson handlar det ändå om samma typ av bostäder med samma standard som byggs.

– Skillnaden med ett tillfälligt bygglov är bara att det ska finnas en avvecklingsplan och det har vi.

Kan de här förvandlas till permanenta boenden på sikt?

– Det beror på vad som händer nu är det ett tillfälligt bygglov vi hoppas på och i så fall är det det som gäller tills vidare, säger Daniel Håkansson.

Delar samhället

När vi på SVT besöker Bottnaryd är det tidigt förmiddag i samhället. Det är inte så mycket folk ute, men vi stöter på några personer vid mataffären. En av dem är Birgit Helgesson.

– Vi behöver mer folk så att vi får behålla vår affär. Så jag tycker det är bra, resonerar hon.

Johan Norén som precis varit inne och handlat är av en helt annan åsikt.

– Jag tycker det är dåligt. Jag tycker inte om det folket alls.

Varför inte då?

– Nej, det är av egen erfarenhet.

30 lägenheter

Det är intill ett villaområde i utkanten av Bottnaryd som kommunen nu slåss för att få bygga ett 30-tal lägenheter för flyktingar som fått uppehållstillstånd och blivit kommunplacerade. Och det har alltså fått känslorna att svalla.

Få personer vi möter som är negativa vill stå för sin åsikt framför kameran, men många vi träffar vittnar om att det finns ett kompakt motstånd vilket ventileras i olika forum på nätet. Lina Cucca arbetar i samhällets enda livsmedelsaffär och hon följer det som skrivs.

– Det finns ju mycket negativ information som sprids, skrämselpropaganda och så där, så det är klart att människor blir rädda när de läser tidningar och så, säger hon.

Negativa

Vi ställer frågan till Johan Norén om vad, de som är negativa, tror ska hända?

– Ja man har ju läst i tidningarna om våldtäkter och så och det är klart folk blir rädda. De flyktingar som kommer med en liten påse kan vi ta hand om men de som kommer med mer ska inte vara här.

Men det finns de som blir upprörda över det resonemanget.

– Vi har det så bra här. Vi har hus och så, så vi kan gott dela med oss till dessa människor som också behöver få det bra, säger Birgit Helgesson.

Lina Cucca håller med.

– Jag tycker det är bra om de flyttar hit. Det är bra för samhället, affären får fler kunder, skolan mer barn och kommunikationerna blir kanske bättre. Dessutom tror jag det är bra för integrationens skull. Bor man på en liten ort har man chans att lära känna människor på ett annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.