Behovet av fler vårdplatser på Iva i länet utreds nu, säger Axel Ros, chefsläkare i Region Jönköpings län. Foto: Kristin Renulf/SVT

Platsbrist på Iva – patient avled

Uppdaterad
Publicerad

En person avled efter ett plötsligt hjärtstopp på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Enligt sjukvårdens egen anmälan till Inspektionen för vård och omsorg kunde patientens rätt till god vård inte tillgodoses på grund av platsbrist på Iva.

Det var den 28 maj som personen kom in till akuten i Jönköping med blodförgiftning och misstankar om lunginflammation. Personen hade en omfattande sjukdomshistoria och blev under natten sämre.

Patienten lades först in på en akutvårdsavdelning på Länssjukhuset Ryhov och flyttades senare till en intensivvårdsavdelnling, Iva. Trots det gick personens liv inte att rädda.

Nu anmäler sjukhuset händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Patienten borde ha fått plats på Iva, det var inte bra att det inte fanns plats där, säger Axel Ros, chefsläkare.

Platsbrist på Ryhov

Anmälan till Ivo är formulerad av chefläkaren Helen Åstrand som skriver:

”Aktuell händelse belyser hur kapacitetsbrist avseende såväl bemanning som vårdplats på Iva, har medfört att patients rätt till en god vård inte kunnat tillgodoses.”

Hon skriver vidare:

”Patientens bakomliggande sjukdomar kan ha bidragit till den mycket snabba försämringen när den väl satte igång. Det är i efterhand svårt att bedöma om försämringen hade kunnat undvikas i ett tidigare skede.”

Utreder fler platser

Enligt Axel Ros görs det nu en utredning där man ser över behovet av fler platser på alla tre sjukhusen i länet.

– Det är rimligt att tänka att det behövs fler Iva-platser i länet, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lex Sarah vs lex Maria – vad är skillnaden?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer