Anton Sjödell (M) och Carina Johansson (C) kommunalråd i Gislaved. Foto: SVT

Plusresultat för Gislaveds kommun 2019

Uppdaterad
Publicerad

Gislaveds kommun gjorde ett plusresultat på 12 miljoner kronor 2019.
– Vi är glada över det här plusresultatet, säger Carina Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Under förra året redovisade alla kommunens nämnder, förutom tre, plusresultat. Det var socialnämnden som gick 22 miljoner back, barn- och utbildningsnämnden som hade ett underskott på 3,6 miljoner kronor samt räddningsnämnden som gick 3,5 miljoner minus.

– Orsaken till räddningsnämndens underskott var de många skogsbränderna, säger Anton Sjödell (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Stort underskott

Socialnämndens underskott såg enligt prognoser ut att hamna en bra bit över 30 miljoner kronor. Men olika åtgärder där ledde till att underskottet kunde bromsas till 22 miljoner kronor.

– Där har man genomfört en riktningsförändring, men man är inte klara. Uppgiften var att underskottet skulle vara noll, men den slutade på minus 22 miljoner och det är vi inte nöjda med. Det måste man komma tillrätta med annars får det följder för kommunens övriga verksamheter, säger Carina Johansson.

Men både hon och Anton Sjödell tycker sig se att socialnämnden är på rätt väg.

Ni sänkte skatten med 14 öre 2019, vilket ledde till 6-7 miljoner kronor i minskade skatteintäkter. Var det ett förhastat beslut med tanke på hur det ser ut i socialnämnden?

– En skattesats står inte evigt fast och det beslutet var rimligt då med en ökande befolkning. Jag anser fortfarande att det var ett rätt beslut, säger Anton Sjödell.

Kan det bli tal om skattehöjningar nästa år?

– Det är för tidigt att säga någonting om. Det är ju väldigt osäkra tider just nu där vi inte vet hur coronapandemin påverkar oss, säger Carina Johansson.

Fortsätta att växa

De båda kommunalråden hoppas att antalet invånare och företag som vill etablera sig i kommunen ska fortsätta att öka. De kommande åren kommer också bostadsbyggandet att öka i kommunen.

Duon lyfter också fram den stora investering i Anderstorp, Nordin sportcenter, som står färdigt till sommaren. Den har kostat runt 50 miljoner kronor att uppföra.

Under 2020 blir det lugnare på investeringsfronten.

– Där har vi gjort en anpassning och minskat den kostymen, säger Anton Sjödell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer