Mannen som vägrade flytta på sig fick skador i buken sedan polishunden bitit honom. Observera att den inte är den aktuelle hundföraren eller hunden som syns på bilden. Foto: TT/ ur Polisens förundersökning

Polis frias efter hundbett

Publicerad

Domen har kommit i fallet där en polis bussade sin hund på en privatperson som filmade en polisinsats.

Det var i juni 2018 som polisen skulle gripa två personer som misstänktes för stölder av airbags till BMW-bilar. I samband med gripandet i Forserum försvann en av de misstänkta in i ett grönområde.

Den hundbitne mannen råkade vara i närheten och filmade händelseförloppet. Trots att han flera gånger ombads att lämna området stod han kvar.

Både mannen själv och poliserna uppgav i förhör att mannen frågade om de skulle låta hunden bita honom om han inte gick därifrån. Hundföraren ska då ha svarat att ”det kommer den att göra om du inte flyttat dig på tre sekunder”, varpå hunden bet mannen.

Åklagare ville ge dagsböter

Polismannen åtalades för tjänstefel och i rättegången yrkade åklagare på dagsböter. Hon menade bland annat att våldet inte var försvarligt då den hundbitne mannen inte var våldsam eller misstänkt för brott.

Hundföraren själv förnekade brott och menade att de åtgärder han vidtagit varit nödvändiga.

Frias från tjänstefel

På tisdagen kom domen från Eksjö tingsrätt där polisen frikänns.

Enligt domen är det inte godtagbart att låta hunden bita i alla avvisandesituationer, men att omständigheterna i det här målet var speciella. Den hundbitne mannen hindrade polisen i deras yrkesutövning och verkade inte bry sig om tillsägelser att avlägsna sig från platsen. Tingsrätten skriver vidare i domen att hundföraren känner sin hund väl och gjorde ett antagande om att han skulle kunna kontrollera hunden så att den orsakade minsta möjliga skada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer