• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Polisen förbereder sig inför motormässan

Publicerad

I helgen går årets motormässa på Elmia i Jönköping av stapeln. Polisen förväntar sig runt 80.000 besökare och förberedelserna pågår sedan länge för att upprätthålla ordningen.

Motormässan har blivit lite av en påsktradition och förra årets upplaga lockade fler än 80.000 besökare. Detta år lär det inte bli färre då prognosen utlovar sol och vårvärme.

Men även om det är lugnt på själva mässan så brukar det i samband med den bli stökigheter och fylla runt om i Jönköping. Bland annat samlas många på parkeringarna vid A6 och Solåsen. Polisen har förberett sig länge inför denna helg.

– Det är för att helgen ska kunna genomföras utan några större ordningsstörningar och för att ingen ska komma till skada, säger Jonas Lindell, som är kommenderingschef och ansvarig för de polisiära insatserna i helgen.

Förstärkt bemanning

Eftersom det är ett årligen återkommande arrangemang så har polisen en ganska bred erfarenhet av vad det är som påverkar.

– Vi har en ganska väl tilltagen resurs där vi använder oss av hela länets kapacitet men vi får också förstärkningar från Östergötland och Södermanland.

Stor risk med streetrace

Något som bekymrar polisen är de eventuella streetrace som planeras i samband med mässan och som polisen arbetar med att förhindra.

– Det är inte tillåtet att spärra av vägen på det här sättet och det ingår i polisens uppdrag att arbeta förebyggande och repressivt mot detta. Vi har våra kanaler öppna för att se när och om det blir streetrace och kommer att ingripa om det blir en sådan tillställning.

Polisens förhoppning

Jonas Lindell ser ändå framemot påskhelgen.

– Jag hoppas att det blir en trevlig tillställning där folk respekterar polisens anvisningar, är återhållsamma med alkoholen och kommer dit i syfte att ha roligt och trevligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer