SVT Nyheter sänder direkt från polisens presskonferens. Foto: Jonathan NACKSTRAND/AFP

Polisen håller presskonferens efter dådet i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kunde gripa den misstänkte 22-åringen tre minuter efter att de kom till Vetlanda. Då var mannen beväpnad med kniv, berättade polisen vid en presskonferens under eftermiddagen.

Åklagaren har nu begärt 22-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för sju fall av försök till mord i Vetlanda.

– Gärningsmannen var beväpnad med kniv när han greps, säger Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef.

– Polisen avbröt dödligt våld bland annat genom att skjuta gärningsmannen i benet. Vi har tränat på att avvärja pågående brottsliga handlingar de senaste åren och i den här insatsen gav det resultat, säger Carina Lennquist, biträdande regionpolischef.

Våldsdådet i Vetlanda

Från det att polisen var på plats i Vetlanda så tog det tre minuter tills gärningsmannen var gripen.

Under onsdagen begärde åklagaren 22-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för sju fall av mordförsök i Vetlanda. Häktningsförhandlingen kommer äga rum i Eksjö tingsrätt, preliminärt under fredagen.

Stabilt för skadade

De drabbade är samtliga män mellan 35 och 75 år. I nuläget finns det enligt polisen ingenting som tyder på att de har någon koppling till gärningsmannen. Deras hälsotillstånd bedöms som stabilt.

Inledande förhör har hållits med gärningsmannen där han har delgetts misstanke gällande försök till mord i mot sju personer. Inga förhör har hållits där gärningsmannen har gett sin version till agerandet. Polisen säger att nytt förhör kommer att hållas i en nära framtid.

– Vi har hittills genomfört informationsinhämtning, förhör, brottsplatsundersökning och husrannsakan och har gjort några beslag. Vi fortsätter det arbetet och börjar också bearbeta det vi fått in, säger Malena Grann, polisområdeschef.

Gott utredningsläge

Polisen säger att det är viktigt att ta reda på motivet till dåden eftersom det i förlängningen kan påverka brottsrubriceringen. Fortfarande utreder man eventuella terrormotiv men polisen vill inte säga varför man gör det.

Polisen menar att utredningsläget är gott. Det är oklart när häktningsförhandling kan ske.

På plats på presskonferensen var Magnus Färjhage, kommundirektör, Henrik Tvarnö (S), kommunalråd, Carina Lennquist, biträdande regionpolischef, Malena Grann, polisområdeschef, Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef och Martin Takac, sjukvårdsdirektör.

Se hela presskonferensen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet