De båda männen misstänks ha stulit 19 000 kronor från en 90-årig kvinnas konto. (På grund av SVT:s etiska regler så publicerar vi inte namn och bild på personer som ännu inte är dömda för brott) Foto: Polisen

Polisen söker fräcka tjuvar – släpper övervakningsbild

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Jönköpings län släpper nu en övervakningsbild på två män som misstänks ha stulit 19 000 kronor från en 90 årig kvinna. Männen lyckades se kvinnans bankkod och ta ut pengar på hennes kort.

Det var den 28 september förra året som två män stod i en kassakö i en matbutik på Barnarpsgatan i Jönköping. Framför de båda männen stod en kvinna i 90-årsåldern och skulle betala sina varor.

Polisen uppger att man på en övervakningsfilm ser att en av männen distraherar kassapersonalen medan den andra ställer sig så att han kan se koden som kvinnan knappar in då hon ska betala.

Misstänkta för flera brott

– Efter det lämnade alla inblandade butiken. Hur de sedan lyckades ta hennes kort är lite oklart, men ganska exakt 40 minuter senare användes kvinnans kort för att ta ut 19 000 kronor i en bankautomat. Därefter försökte man också göra köp på Willys samt på Elgiganten i Jönköping, men de köpen gick inte igenom, uppger Bonnie Stigsdotter som tillhör brottssamordningen region öst, med inriktning på bedrägeribrott.

Riktar in sig på äldre

Eftersom det finns ett tiotal liknande ärenden i södra och västra Sverige där man via övervakningskameror ser hur man riktar in sig på äldre personer, går polisen nu ut med bilder på männen och hoppas att någon känner igen dem. Polisen misstänker att det i flera av fallen kan röra sig om samma gärningsmän.

Så här resonerar vi

Visa

Varför går SVT inte ut med signalement när polisen går ut med signalement?
Vårt uppdrag skiljer sig från polisens där vi berättar vad som hänt, men inte blir en aktiv del i eftersökandet av den efterlysta personen.

Vid ett mycket stort allmänintresse, dvs om en eftersökt person skulle bedömas utgöra en stor direkt och påtaglig fara för allmänheten, kan vi ge ett signalement eller publicera namn och bild.

Detta har skett vid ett fåtal tillfällen, då har det ofta varit personer beväpnade med skjutvapen och på flykt i direkt anslutning till att ha utövat dödligt våld.

Läs mer om namnpubliceringar och SVT här:

https://kontakt.svt.se/guide/sa-resonerar-svt-nar-det-galler-namnpubliceringar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer