J-södras träningsmatch mot Helsingborg IF tvingades avbrytas när supportrar från båda lagen började bråka mitt på planen. Bilden är en arkivbild på Jordbrovallen. Foto: Daniel Rundqvist/SVT

Polisen utreder brott mot ordningslagen efter att supportrar stormade planen

Uppdaterad
Publicerad

J-Södras träningsmatch mot Helsingborgs IF på lördagen fick en dramatisk vändning när supportrar stormade planen. Precis innan halvtidssignalen ljöd tog sig supportar från båda lagen ut på planen och ett stort bråk bröt ut. Nu upprättar polisen en anmälan om brott mot ordningslagen.

På lördagseftermiddagen drabbade J-Södra samman med Helsingborgs IF i en träningsmatch på Jordbrovallen i Jönköping. Några minuter innan halvlek rusade supportrar från båda lagen ner från läktaren och matchen avbröts.

– Vad jag förstår har det kastats ölburkar och snöbollar, sa Jonas Schånberg, vakthavande vid polisen på lördagseftermiddagen.

Enligt honom ska det ha varit Helsingborgs-supportrar som sökte upp J-Södras supportrar. Det var ett tiotal poliser på plats men för att få stopp på bråket tillkallade man ytterligare förstärkning från hela Jönköpings län.

Identifiera personer genom tv-sändning

Matchen kunde återupptas efter en stund och slutade 1-0 till J-Södra. I nuläget är ingen omhändertagen av polisen men man kommer jobba vidare med ärendet.

På söndagen upprättade polisen en anmälan om brott mot ordningslagen. Det är brottsligt att ta sig in på planen.

– Polisen kommer se på filmer och försöka identifiera personer som man tycker har gjort sig skyliga till brott, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

”Oacceptabelt men inte helt förvånande”

J-södras klubbchef Sebastian Lagrell kontaterar att denna typ av publikstormningar inte brukar ske på lagets matcher. Han menar att problemet ligger i att träningsmatchen spelades på Jordbrovallen som inte är anpassad till att hålla grupper åtskilda.

– Det är inte helt förvånande men det är oacceptabelt. Det här är inte en fråga om gruppen utan det är alltid individerna och det här är omöjligt att förhindra om någon vill ställa till problem, säger Sebastian Lagrell.

Sebastian Lagrell, klubbchef för J-södra, säger att klubben visste att det fanns en risk för bråk inför träningsmatchen mot Helsingborg IF. Foto: SVT

Enligt klubbchefen hade man gjort en riskbedömning tillsammans med både motståndarlaget och polisen inför matchen. Att polisen nu utreder om bråket var brottsligt är naturligt, menar han.

– Det är helt rätt att polisen utreder om det är ett brott som begåtts, säger Sebastian Lagrell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.