Foto: SVT

Polisens arbete med kameror studeras

Publicerad

Polisens användning av så kallade kroppsburna kameror ska studeras av forskare. I Jönköpings län har kamerorna används i flera år och här är man positiv till att forskare nu ska studera vad kamerorna har för effekt på poliserna och deras yrkesutövning.

– Personligen tycker jag att det låter bra. Att man hjälper oss att belysa den eventuella problematik som finns och även de positiva effekter som det kan ge, säger Mattias Ramsö som är lokalpolisområdeschef.

De senaste åren har det blivit allt vanligare att polisen använder kroppsburna kameror som spelar in de situationer som uppkommer i deras yrkesutövning. I Jönköpings län används tekniken oftast vid stora publika evenemang som fotbollsmatcher och festivaler.

Men även vid exempelvis när man åker till en misstänkt misshandel i nära relation har man sett hur kamerorna kan vara till stor hjälp.

Vilken effekt?

Nu ska fyra forskare på Göteborgs universitet i en studie ta reda på vad det innebär att polisen själva filmar och att de allt oftare blir filmade i sin yrkesutövning.

Studien handlar om kameraövervakad yrkesutövning där forskarna kommer fokusera på svensk polis.

– Vi vill titta på vad det är som händer när man introducerar kamerorna i verksamheten, säger Marie Eneman, universitetslektor vid Göteborg universitet.

I Jönköping är polisen positiv till att använda de kroppsburna kamerorna för man ser att det hjälper dem. Men Mattias Ramsö tror också att transparensen får fler att lita på polisen.

– Jag tror att en öppenhet mot det jobbet vi gör och att vi inte har något filter emellan på något sätt, det tror jag gynnar oss, säger han.

Ska hjälpa polisen

Studien, som finansieras med 3,3 miljoner från Forskningsrådet Forte, kommer att bygga på intervjuer med flera poliser runt om i landet och tanken är att den ska komplettera den forskning som redan finns internationellt.

Studien ska vara klar om tre år, men forskarna kommer att rapportera löpande till polisen om vad forskningsprojektet kommer fram till. Sedan kommer förstås polisen att noggrannt studera resultaten när hela projektet är klart.

– Personligen tycker jag att det låter bra. Att man hjälper oss att belysa den eventuella problematik som finns och även de positiva effekter som det kan ge, säger Mattias Ramsö som är lokalpolisområdeschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.