Polisen vill förtydliga att ingen från vården kommer att kräva att du lämnar ut siffror från din bankdosa eller loggar in med bank-id om ni inte kommit överens om det. Foto: SVT/TT

Polisens nya varning: Se upp för vaccinationsbedragare

Publicerad

I samband med att allt fler personer erbjuds vaccin mot covid-19 befarar nu polisen att fler kommer att råka ut för bedragare. Nu går polisens bedrägerisektion ut och uppmanar äldre till försiktighet om någon kontaktar dem.

Under 2020 anmäldes drygt 6 000 bedrägerier i polisregion Öst, som Jönköpings län tillhör. Nu varnar polisen för att det finns en överhängande risk att framförallt äldre personer utsätts för bedrägeriförsök kopplat till covid-vaccinationerna.

– Det är viktigt att den här informationen når fram till de äldre som är den främsta målgruppen i den här typen av bedrägerier. Prata med dina äldre släktingar och vänner. Om du jobbar med äldre så försök att ge dem informationen om bedragare, säger Björn Goding, förundersökningsledare för bedrägeribrott, i ett uttalande på polisens hemsida.

Bedragarna är snabba med att anpassa sina tillvägagångssätt efter vad som händer i samhället. Därför väntar sig polisen fler försök till bedrägerier i takt med att allt fler erbjuds vaccin mot covid-19.

I mars inleds fas 2 av vaccineringen i Region Jönköpings län, Mer om det i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jonas Almgren, vaccinationssamordnare Region Jönköpingsklän, berätta om vilken den största utmaningen är. Foto: SVT

• Logga inte in på din bank
• Lämna inte ut siffror från bankdosa och bankkort
• Lägg på luren vid minsta misstanke

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet