Polisen startar utredning mot moderatpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har beslutat att inleda en förundersökning mot den moderate regionpolitikern Carl-Johan Lundberg. Det rapporterar P4 Jönköping. Lundberg har fått ut ersättning från regionen som han inte hade rätt till. Själv medger han, men menar att det handlar om ett misstag.

För några veckor sedan avslöjades att Carl-Johan Lundberg hade fått ut ersättning för förlorad arbetsinkomst trots att han inte haft en anställning sedan 2021. Efter att han polisanmälts av Regionen, har polisen nu inlett en förundersökning, uppger P4 Jönköping.

Carl-Johan Lundberg har flera tunga uppdrag för Moderaterna i regionen och sitter bland annat i regionstyrelsen. Han har dessutom varit partiets valledare i regionvalet.

Själv har han medgett att han fick ut 34 000 kronor före skatt som han inte skulle haft enligt regelverket, men hävdar att det handlar om ett misstag, och att det ”på nåt sätt blivit galet”. Han har även sagt att han ska betala tillbaka.

Vill ge sin bild

När SVT Nyheter Jönköping når Lundberg på tisdagseftermiddagen har han själv inte hunnit få beskedet om förundersökningen, men kommenterar:

– Jag ser fram mot att få tala med polisen och redogöra för min bild av sammanhanget, säger Carl-Johan Lundberg till SVT.

Om du nu är föremål för en polisutredning – kan du ha kvar dina uppdrag?

– Jag har inte tagit ställning till det ännu. Först vill jag ha en dialog med polisen, sedan får vi se vilket som är nästa steg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer