Foto: TT

Politikerns krav: ”Alla banker ska ta emot kontanter”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Peter Persson (S) från Jönköping vill nu tvinga alla banker att ta emot kontanter. Han vill även se att parkeringsplatser över en viss storlek ska erbjuda kontant betalning. Det skriver han i en motion till riksdagen.

Samhället accelererar allt snabbare mot att bli ett så kallat kontantlöst samhälle men riksdagsledamoten Peter Persson (S) är kritisk och menar att det drabbar medborgarna negativt.

I en motion till riksdagen skriver han att endast 26 procent av bankkontoren i Jönköpings län hanterar kontanter, vilket är den näst lägsta siffran i hela landet. Enbart 22 bankkontor i länet tog emot kontanter under 2015 enligt Länsstyrelsen.

Det kontantlösa samhället

Han föreslår också att alla parkeringsplatser över en viss storlek ska erbjuda kontantbetalning.

– På sikt kommer det bli mer och mer elektronisk handel och det är rimligt, men vi har betydande grupper i vårt land i dag som har svårt att hantera det. Därför måste det här ske inom en rimlig tid så inte människor hamnar i kläm.

Fler kritiska röster

I somras lämnade även PRO in en namnlista med nära 140.000 underskrifter till finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Pensionärsorganisationen vill se åtgärder för att göra det lättare att använda kontanter vid till exempel bankärenden och vid köp av buss- eller tågbiljetter.

Även chefen för Sveriges riksbank, Stefan Ingves, har tidigare i år kritiserat att allt färre banker hanterar kontanter. Han vill att bankerna ska ge sina kunder möjlighet att använda kontanter. Den som får ett banktillstånd får också tillgång till insättningsgarantin – och då är kontanthantering en rimlig motprestation, resonerade Ingves.

Just Riksbankens sedelbyte och anstormningen av ärenden med anledning av det, ska enligt Handelsbanken ha varit orsaken till att man förra hösten slopade kontanthanteringen på 70 av sina kontor.

Kontanter diskrimineras

Peter Persson anser att stora grupper i samhället, framförallt på landsbygden och på mindre orter, i dag känner en oro för det kontantlösa samhället.

Är du inte bara bakåtsträvande med de här åsikterna?

– Nej det tycker jag inte. Att genomföra förändringar på ett sådant sätt så att folk inte hamnar i kläm är inte bakåtsträvande. En gammal människa måste kunna ta ut kontanter på sin bank. Jag ifrågasätter inte elektroniska lösningar men gör avvecklingen med förnuft istället för genom profitstyrd dårskap.

Ministern vill se annan lösning

Regeringen har också mött kritiken mot att allt färre bankkontor hanterar kontanter, och anser att man ska kunna använda kontanter, oavsett var i landet man bor. Under ett möte med banksektorn i slutet av september presenterade dock finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ett alternativt förslag.

– Jag tror inte vi kommer att se en återgång till bankkontor med kontanter över hela landet. Istället man måste bli bättre på att hitta samverkansmöjligheter, det framförde jag också i dag. Vi har kunnat lösa det med apoteks- post- och Systembolagsombud där man har service över hela landet och det måste finnas möjligheter att göra detsamma även med banktjänster, sa Per Bolund då.

Under hösten kommer regeringen tillsätta en utredning av det penningpolitiska ramverket och riksbankslagen. Inom den kommer också Riksbankens och andra aktörers ansvar för kontanttillgången utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det kontantlösa samhället

Mer i ämnet