”Jag ville se hur arbetet fungerar” Foto: SVT/Johannes Tolf

Praktik i Svenska kyrkan ska underlätta rekrytering

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan har svårt att rekrytera vissa personalgrupper. Därför har nu ett praktikprogram startats för unga, där de får testa att arbeta i kyrkan.

– Vi hoppas att några av dem vill gå vidare och utbilda sig till tjänster inom kyrkan, säger Christina Evertsson, stiftspedagog och ansvarig för Trainee i Växjö stift.

15 ungdomar testar under läsåret Svenska kyrkan som arbetsplats, genom Växjö stifts nya trainee-program. 19-åriga Karin Borg från Huskvarna har praktik i Norrahammars församling.

– Jag har varit engagerad i kyrkan sedan jag var liten och vill se hur det är att arbeta här, säger hon.

Brist på vissa yrkeskategorier

Christian Evertsson berättar att det finns ett flertal yrken i Svenska kyrkan, men att det är svårt att rekrytera ny personal inom vissa yrkeskategorier.

– Vi märker att det blir svårare och svårare. Vi har många pensionsavgångar framöver, och det handlar om de kyrkliga profilerna vilket betyder att det är präster, diakoner, församlingspedagoger och kyrkomusiker.

Samlat grepp

De personer som fått en praktikplats i Växjö stift är mellan 18 och 25 år och de ska nu testa på arbetet under cirka tio månader.

De får en fast grunduppgift under läsåret, till exempel att följa en barngrupp, men de ska även kunna testa på så många andra arbetsuppgifter som möjligt.

De personer som exempelvis är musikintresserade ska kunna följa kyrkomusikerna, säger Christina Evertsson som utvecklat praktikprogrammet.

– Flera församlingar har på eget initiativ haft trainees tidigare, men nu tar vi ett samlat grepp i stiftet och erbjuder alla församlingar detta koncept, säger hon.

Respektive församling anställer praktikanterna på 75 procent. I uppdraget ingår även att gå en grundkurs på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö.

”Lägre löner”

Vad kan det bero på att det är svårt att rekrytera vissa yrkeskategorier till kyrkan?

– Det kanske inte är så många som vet vilka yrken som finns i Svenska kyrkan, säger Karin Borg.

– Vi kan se lägre löner ibland om man jämför med motsvarande yrken som inte är i kyrkan, säger Christina Evertsson och nämner församlingspedagog som ett exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.