Felix Rydell får beröm från sin praktikhandledare Victor Andoralov. Foto: SVT

Praktik ska bota ingenjörsbristen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Arbetsförmedlingen har det länge varit brist på ingenjörer och enligt en prognos från SCB, statistiska centralbyrån, kommer det år 2030 att saknas över 50.000 ingenjörer om inget händer. Därför har regeringen gjort satsningen tekniksprånget, för att unga ska få praktisera och bli intresserade av yrket.

Felix Rydell från Jönköping tog ett sabbatsår efter studenten. Han gick det naturvetenskapliga programmet och nu är han en av de ungdomar som sökte och fick teknikpraktik genom Tekniksprånget.

Tekniksprånget är en satsning från regeringen och Kungliga Ingenjörsakademin som ska få fler ungdomar att intressera sig för att bli ingenjörer eftersom det råder stor brist på arbetskraft inom yrket.

På Kemet Electronics i Gränna som tillverkar kondensatorer till bilindustrin, får Felix Rydell nu möjlighet att vara med och utveckla företagets produkter med hjälp av ny teknik.

– Det har varit jätteroligt, personalen är trevlig och jag har lärt mig mycket. Jag gillar ju att lösa problem och jag gillar de naturvetenskapliga ämnena och det får man jobba med här, säger Felix Rydell.

Vill involvera ungdomar

Teknikpraktiken pågår i fyra månader och praktiklönen bekostas av arbetsgivaren. I Jönköpings län har ett tiotal företag varit med i projektet.

I kemilabbet på Kemet testar Felix och hans handledare Victor Andoralov hur olika lösningar påverkar kondensatorerna. Det hela analyseras sen noggrant i datorn och syftet är att på sikt förbättra produkten.   

– Vi vill involvera ungdomar i utvecklingsarbetet. Just nu jobbar vi med ny teknologi som vi ska implementera i framtiden.

– Felix är jätteduktig, det är jättelätt att förklara för honom, han fattar precis allting direkt, berömmer Victor Andoralov som själv är doktor i Elektrokemi.

80 procent vill bli ingenjörer

Kemet är väldigt nöjda med Tekniksprånget, Felix Rydell är företagets andra praktikant. Totalt har 2.300 ungdomar gjort praktik via projektet sen det drog igång 2012.

Uppföljningar visar att åtta av tio ungdomar som genomgått praktiken säger att de nu läser till ingenjörer eller att de planerar att göra det inom kort.

– Vi vill hjälpa till och inspirera ungdomar och samtidigt får vi resurser och hjälp. Man får nya tankar och idéer när man diskuterar med unga människor, menar Victor Androlov.

Om 14 år saknas 50.000 ingenjörer, enligt SCB:s prognos. För branschens framtid är det nödvändigt att agera nu, om man ska kunna få bukt på den ingenjörsbrist som kommer att råda, om inget görs.

– Vi känner att det vi gör är viktigt och förhoppningsvis kommer ungdomarna tillbaka och jobbar hos oss, eller i något annat företag, men gärna här på Kemet, ler Victor Androlov.

Och Felix Rydell är mycket nöjd med sin praktik.

– Jag har lärt mig en hel del om utvecklingsprocessen, att man måste vara väldigt noggrann och dokumentera allting. Jag tror säkert att jag har fått med mig kunskaper som jag kan ha nytta av framåt, menar Felix Rydell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.