Hör Sofia Jurva, biträdande institutionschef på ungdomshemmet Stigby berätta om projektet. Foto: SVT

Praktiska intyg ska hjälpa elever på ungdomshem ut i arbetslivet

Uppdaterad
Publicerad

På ungdomshemmet Stigby på Visingsö testar man nu ett nytt sätt för att underlätta för ungdomarna att komma ut i arbetslivet. Det handlar om att man, istället för teoretiska prov bedöms efter sina praktiska yrkeskunskaper.

Sedan ett knappt år tillbaka deltar ungdomshemmet Stigby i ett projekt, som vänder sig till de elever som har svårt att klara av en traditionell skolgång. Istället för att lära sig teori, får eleverna genomgå olika praktiska tester.

För att bli godkänd måste de uppfylla vissa mål som är uppsatta av en specifik yrkespanel. Klarar de av de olika momenten får de ett kompetensintyg som de sedan kan visa upp när de ska ut i arbetslivet.

– Att få ett papper på det man gör som man kan använda för att söka jobb, det ger både självkänsla och mervärde, säger Sofia Jurva biträdande institutionschef på ungdomshemmet Stigby.

Sämre förutsättningar

Till ungdomshemmet Stigby kommer ungdomar från hela landet. Många av dem har en bakgrund av missbruk och kriminalitet och har på olika sätt hamnat utanför samhället.

De har inte gått i skola på flera år och har svårt att klara av den traditionella skolgången, vilket många gånger krävs för att få en arbetsplats.

– Jag hoppas att det här kommer hjälpa en väldigt utsatt målgrupp att komma in i samhället igen. Det är det de behöver för att kunna bryta ett liv som har kantats av missbruk och kriminalitet och att det ska bli något annat istället, säger Sofia Jurva.

På Stigby görs idag praktiska tester inom fordon, restaurang, café och bageri. Projektet kommer att pågå till början av nästa år och efter det kommer det göras en utvärdering för att se om detta är något man vill fortsätta med i framtiden.

Och hittills är både elever och personal nöjda.

Följ med in på Stigby i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.