Madelaine Andersson, områdeschef för transfusionsmedicin i Region Jönköpings län, är glad för den nya bussen. Foto: Hanna Källebring /SVT

Premiärtur för Jönköpings läns nya blodbuss

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings län har varit utan en fungerande blodbuss i nästan ett år, men under måndagen rullade den nya bussen ut på en premiärtur i Nässjö.

– Det blir en bättre arbetsmiljö för de som arbetar där, säger Madelaine Andersson, områdeschef för transfusionsmedicin i Region Jönköpings län.

Det var under våren förra året som den gamla blodbussen togs ur bruk på grund reparationsbehov, bristande arbetsmiljö och att det var svårt att hålla avstånd i bussen under pandemin.

Den nya bussen är modernare och utrustad med fler bevämligheter. Bland annat är den bättre på att hålla en jämn innetemperatur oavsett väder. Bussen är även rymligare och har plats för fyra blodgivare åt gången. Under den rådande pandemin kommer dock bara en person att kunna ge blod åt gången för att undvika trängsel.

Stort intresse

Trots att regionen varit utan blodbuss sen förra våren har det varit ett fortsatt högt intresse från blodgivarna.

– Vi har sådana fantastiska blodgivare. De har stöttat oss och kommit till oss till de fasta tappställerna i Eksjö, Värnamo, Tranås och Jönköping istället. Det är vi jättetacksamma för, för det har ju gått åt blod under hela året. Men intresset är så stort att det har blivit lite kö. Så man får räkna med att det tar lite tid innan blodcentralen kallar en, säger Madelaine Andersson.

Den nya bussen hade sin premiärtur i Nässjö på måndagen. Om ett par veckor rullar den vidare i Vetlanda och Värnamo, och till sommaren hoppas Madelaine Andersson på att bussen kan besöka alla ordinarie hållplatser i länet.

I klippet ovan berättar Madelaine Andersson mer om bussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.