Fortsätter det torra vädret blir det bekymmer för pastoraten att hålla kyrkogårdarna färggranna. Foto: TT

Problematiskt för kyrkogårdar i torkan

Uppdaterad
Publicerad

Torkan gör att pastoraten i Jönköpings län nu behöver se över hur sommarens planteringar i och omkring gravarna ska se ut. Kommer ett totalt bevattningsförbud blir det problem.

– Jag är lite oroad, säger kyrkogårdsföreståndare Sara Adolfsson i Aneby.

Bara i Aneby pastorat finns det nio kyrkogårdar och det är inte bara gräsytorna som ska hållas gröna och fina. Pastoratet har hand om skötseln av 800 gravar, vilket är bekymmersamt eftersom planteringarna kräver en hel del vatten.

I slutet av juni ska de sommarblommor som gravrättsägare har betalat pastoratet att plantera, sättas i marken och mycket vatten behövs för att hålla dem vackra om torkan består.

– Vi är glada att vi har planteringslådor att ha blommorna i, är det torrt räcker vattnet i dem i alla fall i tre veckor. Vi jobbar hårt för att det ska bli så bra som möjligt, säger Sara Adolfsson.

Tvättar inte gravstenarna

Men det är inte bara gravplanteringarna som behöver vatten. Pastoratet har även 30 stycken nyplanterade träd.

– De behöver massor vatten och utöver det har vi ju gräset. Det ser ju lite tråkigt ut om det inte är grönt. Och på de nya gravarna behöver gräsfröna vatten för att kunna växa ordentligt.

Även i Eksjö pastorat är det bekymmersamt. I kommunen råder redan totalt bevattningsförbud på vissa platser och det kan komma att utökas om torkan består.

Kyrkogårdschef Charlotte Burman berättar att gravstenarna i pastoratet inte kommer att tvättas under hela 2017, just för att spara på vattnet. Dammar och fontäner kommer inte heller att fyllas på.

– Och vi kommer inte att ha några blomsterurnor med planteringar utanför kapellet i sommar. Vi sparar på vattnet så mycket vi kan och gör det bästa av den situationen som är.

Hon fortsätter:

– Vi kommer att vattna där gravrättsinnehavaren har köpt sommarblommor som vi ska sköta, men bara så att de överlever. De kommer inte frodas direkt.

Föregå med gott exempel

I Aneby har Sara Adolfsson tät kontakt med länsstyrelsen och kommunen och följer de rekommendationer som ges om vattnet.

– Jag känner att eftersom vi är en offentlig del av samhället så ska inte vi hålla på att slösa med dricksvattnet.

Hur bekymmersam är den här torkan?

– Jag är oroad. Men vädret är inget vi rår över. Vi får se hur det blir helt enkelt. Det kan i värsta fall bli så att vi får köra hit vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.