Maggie Målevik är initiativtagare till Hjärtats hus i Jönköping. Foto: SVT

Projektet Hjärtats hus förlängs och sprids

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtats hus i Jönköping som är en mötesplats för cancersjuka och deras anhöriga, ska utvecklas och kommer även spridas till fler städer. Detta tack vare pengar från Allmänna arvsfonden.

På initiativ av Maggie Målevik, som själv drabbats av cancer, startades Hjärtats hus 2016. Region Jönköpings län har drivit pilotprojektet och med hjälp av två miljoner kronor från Allmänna arvsfonden ska verksamheten nu, i ett treårigt projekt utvecklas och spridas även till Värnamo och Eksjö.

– Detta är jättekul. Den här verksamheten ska fungera som en länk mellan den medicinska vården och levande livet. Tanken är att hitta vägen till att må bra i vardagslivet igen, säger Eva Ulff, verksamhetsutvecklare på onkologkliniken på Ryhov, i ett uttalande på Regieon Jönköpings läns weebsida.

LÄS MER: Nu blir hennes Hjärtats hus verklighet

Verksamheten i Hjärtats hus bedrivs av volontärer från olika patientorganisationer som själva har erfarenhet av cancersjukdom. Här finns stöd att få i form av samtal, fysiska aktiviteter, kulturaktiviteter och föreläsningar.

– Det är fantastiskt och kommer att betyda mycket. Vi har kommit igång så bra med Hjärtats hus. Nu kan vi ge våra volontärer en bra utbildning och satsa mycket mer på marknadsföring av verksamheten, säger Annmargreth Kvarnefors, medlem i arbetsgruppen för Hjärtats hus.

Ett av målen har varit att starta liknande verksamhet i både Värnamo och Eksjö, något som tack vare pengarna från Allmänna arvsfonden nu kommer bli av.

– Tanken är att alla boende i Jönköpings län ska ha möjlighet att ta del av den här verksamheten.

LÄS MER: Hjärtats hus – träffpunkt för cancersjuka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.