Alice Göthberg tog initiativet till manifestationen på Hoppets torg i Jönköping. Foto: Jonas Tubbin

Manifestation i Jönköping mot amerikansk polisvåld

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit omfattande protester efter att den 46-årige George Floyd dog efter ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj. I Stockholm var det stora demonstrationer i Stockholm och under torsdagen manifesterades det även i Jönköping.

– Jag kände att jag ville göra något och då valde jag detta sätt, säger initiativtagaren Alice Göthberg, som är från Göteborg men studerar i Jönköping.

Hon och några av hennes kompisar samlades på Hoppets torg i Jönköping på torsdagsmorgonen och planerade att finnas där under hela dagen för att visa sitt stöd och samla in pengar till tre amerikanska organisationer som har varit aktiva i protesterna efter George Floyds död.

– Jag googlade en del och kom fram till tre nationella organisationer som jag tycker gör ett bra jobb när det gäller bland annat att stötta människor som blivit arresterade i protesterna, men också som jobbar mer politiskt med att ta fram förslag för hur man ska utbilda poliser för att våldet inte ska eskalera, säger Alice Göthberg.

Så här i coronatider så ska man inte ha folksamlingar på över 50 personer. Hur tänker du kring det?

– Vi har sagt att om det skulle bli mycket folk här senare så får vi dela upp oss i grupper och sprida ut oss på platser i närheten, säger Alice Göthberg.

I klippet ovan förklar Alice Göthberg mer om hur hon tänker kring sin manifestation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.