Protokollsanteckning. Foto: Tranås kommun

Protester mot bostäder i Ekmarkspark i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Över 2.000 Tranåsbor protesterar mot att kommunen vill bygga bostäder i Ekmarkspark. På måndag ska frågan avgöras i kommunfullmäktige.

— Vi vill rädda parken för kommande generationer, säger Hans-Lennart Ydrenäs, som är ansvarig i Tranås Konstråd.

Parken det handlar om är Ekmarkspark i centrala Tranås. Området har anor från 1800-talet när Sven Johan Alfred Ekmark köpte marken. På kommunens hemsida står det att parken är ”Ett ställe för rekreation och en omtyckt lekplats för barn”.

Nu vill kommunen bygga bostäder i ett hörn av parken. Det handlar om fyra fristående byggnader som består av mellan fem och sju våningar. Husen ska innehålla bostadsrätter och enligt planprogrammet ska de placeras längs Falkgatan ovanpå ett parkeringsdäck.

Politikerna oense

Men alla inte är eniga om att det är ett bra förslag att exploatera parken. Miljöpartiet är emot planprogrammet eftersom de anser att det är viktigt för folkhälsan att ha tillgång till parker och grönområden. Vänsterpartiet har också tagit ställning emot, bland annat för att de tycker det är viktigare att det byggs mindre hyresrätter, och då i andra områden.

Centerpartiet är för, men menar att det är viktigt att husen inte tar för stor plats i parken, max tio procent av ytan, för att allmänheten ska ha fortsatt god tillgång till området. Socialdemokraterna är också positiva, men har vissa reservationer som att de tycker att planprogrammet ska utvidgas till att handla mer om utveckling av Ekmarkspark för att den ska bli mer tillgänglig.

2.000 namnunderskrifter

Naturskyddsföreningen i Tranås motsätter sig förslaget och föreslår att Ekmarkspark ska bevaras i sin helhet. Till exempel skriver de att i städer som London och New York är de noga med att bevara sina berömda parker trots att städerna har stora behov att bebyggelse.

Från allmänheten har det kommit in över 2.000 namnunderskrifter. Det största antalet namn har samlats in av Tranås Konstråd som motsätter sig bostadsbyggnation i stadsparken.

— Vi tycker inte man ska bygga i parker, det är meningen att där ska vara en oas. Ingen skulle få för sig att bygga bostäder i till exempel Vasaparken i Stockholm, säger Hans-Lennart Ydrenäs, konstrådet.

Det handlar om tio procent av parken, är det verkligen något att bråka om?

Börjar man bygga är det alltid risk att det blir mer och till slut kanske hela parken är bebyggd. Vi vill bevara parken för kommande generationer, säger Hans-Lennart Ydrenäs.

Var tycker du att de skulle bygga istället?

— Det finns 25 andra tomter man kan bebygga, som till exempel Skobestomten, säger han.

Avgörs på måndag

På måndag kväll är det möte i kommunfullmäktige där beslutet ska tas. Kommunstyrelsen föreslår att planprogrammet antas och att bostäderna byggs. Ärendet har också varit uppe i bygg- och miljönämnden men där var tjänstemännen oeniga och valde därför att överlämna ärendet till kommunfullmäktige utan att yttra sig.

Kommunfullmäktige hålls klockan 18.30 på måndag och före det, klockan 17.00, har Tranås Konstråd bjudit in till en manifestation. Tanken är att samlas på torget och sen gå i fackeltåg till Stadshuset.

Tror du att era protester kan påverka beslutet?

— Det är vad vi hoppas. Vi kan inte sitta med armarna i kors och bara se på. Jag önskar att alla i Tranås går kvinna och man ur huse och är med och demonstrerar, säger Hans-Lennart Ydrenäs.

Ett grönområde med anor

Ekmarksparks historia började år 1888 när Sven Johan Alfred Ekmark köpte marken runt Tranås kvarn.

Under Johan Alfred Ekmarks ledning anlades Tranåskvarns industrisamhälle och flera fabriker byggdes vid övre Tranåskvarnsfallet och Strömsholmen. Många nya bostadshus byggdes i närheten av dessa. Handlare Ekmark bjöd vid flera tillfällen in sina anställda till festligheter i sin vackra naturpark, som han bodde vid.

1904 köpte Tranås köping marken från Johan Alfred Ekmarks dödsbo.

Den enda bevarade byggnaden är hembygdsgillets röda Gillestuga som stod klar hösten 1930.

Källa: Tranås kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.