Foto: SVT

Provfiskeresultaten klara – rödingen har minskat i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Nu har resultaten kommit från sommarens provfiske i Vättern. Provfisket gjordes för att kolla om de fredade zonerna har hjälpt. Fiskebestånden ökar, men läget är ändå inte helt stabilt.

I tolv år har det funnits fredade zoner i Vättern där man inte får fiska. Syftet har varit att rädda arter som riskerar att fiskas ut. Zonerna har blivit en stor framgång, konstaterades i somras vid en veckas provfiske. Zonerna har räddat rödingbeståndet sades det då och det talades om m

öjligheten att minska på förbudszonerna.

Minskat rödingbestånd

Nu när resultaten analyserats mer i detalj, så är tongångarna fortfarande positiva, men lite mer försiktiga när det gäller rödingen.

– Rödingbeståndet har minskat en aning enligt provfisket, medan öring och sik har fortsatt att öka, säger Anton Halldén på Länsstyrelsen i Jönköping.

Även om öring och sik fortsätter öka, så har alltså rödingbeståndet minskat en aning, och det gör att det är inte givet att släppa på fiske igen.

Fiskeförbud råder i tre zoner i Vättern – Tängan, Norrgrundet och Fingals. Foto: Grafik: SVT

– Totalt sett ser det väl bra ut, men det är ju inte så att fiskebestånden är jättestabila, utan det vill till att fortsätta att följa dem, både genom uttaget och följa bestånden.

I somras lät det ganska hoppfullt att vissa delar skulle kunna öppnas igen för fiske igen – hur blir det med det?

– Det är ju någonting som vi ska diskutera här med fiskets representanter och övriga myndigheter. Det kan jag inte säga att det är aktuellt just nu, säger Anton Halldén.

Förbudszoner kan tas bort

Länsstyrelsen försöker ha något som de kallar en adaptiv förvaltning. Det innebär att de anpassar den efter hur fisket och fiskebeståndet ser ut. För att Länsstyrelsen skulle släppa på förbudszonerna i större eller mindre utsträckning som skulle det krävas att bestånden av framförallt öring och röding fortsätter att öka.

– Ja, då får man väl fundera på hur man ska justera förvaltningen, säger Anton Halldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.