Rebecka Berg är biträdande enhetschef på psykakuten i Jönköping. Hon tycker att vi måste prata mer om psykisk ohälsa. Foto: SVT

Psykakuten larmar: Vi måste lyssna på varandra

Publicerad

På fem år har antalet allvarliga larm om självmord ökat med drygt 30 procent i landet. Och många av de som söker vård kommer till psykakuten.

Larmen till SOS från personer som vill begå självmord ökar. I Jönköping har blåljuspersonal tillsammans med psykiatrin sedan en tid tillbaka jobbat fram en metod för att hjälp snabbare ska komma fram, den har vi rapporterat om tidigare i veckan.

Nästan 4500 personer söker varje år vård vid psykakuten i Jönköping. Dit kommer de som mår allra sämst. Det finns många sökvägar till vården, det kan vara via skolan eller via vårdcentralen.

– Men allt oftare kommer man in med blåljuspersonal nu för tiden, säger Rebecka Berg som är biträdande vårdenhetschef på Psykakuten.

Stress, oro och ångest är starka faktorer

De som söker till psykakuten är i alla åldrar och den främsta orsaken att man söker är stress, oro och ångest, enligt Rebecka Berg.

Regionen samarbetar med räddningstjänsten, polisen och socialtjänsten för att folk ska veta var de kan få rätt hjälp för sitt mående. Men enligt Rebecka så är det viktigaste av allt att vi vågar prata med varandra om psykisk ohälsa.

– Vi måste lyssna och prata med varandra, och våga stå kvar hela vägen, säger hon.

Hör Rebecka Berg berätta mer om vilka som söker sig till dem i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.