Så kan nya stressreaktioner hos vårdpersonalen undvikas. Hör psykoterapeuten Åsa Ekstrand Sporre, Värnamo sjukhus. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Psykoterapeuten: ”Flera vårdanställda vittnar om ny klump i magen”

Publicerad

Psykoterapeuten Åsa Ekstrand Sporre på Värnamo sjukhus mötte mycket stress och oro hos personalen när trycket var som hårdast i våras. Nu lyfter hon behovet av tydlighet och bra planering från ledningens sida för att undvika nya stressreaktioner.

– Det är viktigt att vårdpersonalen får möjlighet till pauser och återhämtning, annars kan stressreaktioner få långvariga konsekvenser, säger hon.

I våras fick pykoterapeuten Åsa Ekstrand Sporre på Värnamo sjukhus uppdraget att hänga i personalrummet på IVA i Värnamo för att möta personalens oro och stress.

Corona Jönköping

– Många var trötta och frustrerade och hade behov av att prata med någon utomstående.

Närvaron bland vårdpersonalen ledde till att flera sökte samtalsstöd hos Åsa Ekstrand Sporre. När trycket på vården nu ökar igen hör vårdpersonal återigen av sig till Åsa.

– Många vittnar om en ny klump i magen nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet