Foto: SVT/Arkivbild

Länets psykpatienter kan få vård hemma

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet ska det finnas en modell för hur psykiskt sjuka patienter ska kunna få vård hemma istället för på en klinik. En förändring som samordnaren för satsningen, Ulf Grahnat, ser mycket positivt på.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det 46 procent, av de sjukskrivna i landet, som har drabbats av psykisk ohälsa. I Jönköpings län är det 13 procent.

Nu vill Region Jönköpings län försöka att sänka den siffran genom att ge vård i hemmet.

– Vi tror att det är efterfrågat men också att det kommer ge bättre behandlingsresultat, förklarar Ulf Grahnat, samordnare för satsningen Jämlik psykiatrisk vård.

I samråd

För ett drygt ett år sedan presenterades rapporten och det är snart dags för den att börja användas. Arbetsformen är en av tjugo andra delar i satsningen och modellen har tagits fram i samråd med patienter och deras anhöriga, för att få bästa möjliga resultat.

– Men det handlar inte om att lägga över ansvaret på de anhöriga, säger han.

En utmaning

Reaktionerna från anhöriga har bara varit positiva menar han och han ser inga nackdelar med metoden i dagsläget.

– Det är också en utmaning för oss och våra medarbetare att jobba i dessa arbetsformer, då man lämnar det invanda avdelningen, konstaterar han.

Fördelar för patienten är att vården blir mer personcentrerad och att personen istället får befinna sig i en trygg hemmiljö, enligt Grahnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.