Foto: SVT

Radikala muslimer utövar påtryckningar på asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Det finns radikala muslimer som utövar påtryckningar på personal och andra flyktingar på svenska asylboenden. Migrationsverket känner inte till den här gruppen, men deras underleverantörer vittnar om rädslorna.

– Jag har mött ateister som inte vågar berätta att de är ateister, säger Magnus Thelin, som driver asylboenden.

Flera personer SVT Nyheter Jönköping pratat med vittnar om att de utsätts för hot, påtryckningar och ibland till och med våld av radikala muslimer på asylboenden i Sverige.

En av de utsatta grupperna är muslimer som konverterat till kristendom. Ali och Rami vill vara anonyma eftersom de bor kvar på asylboenden.

– Vi är tyvärr väldigt rädda. Eftersom vi bor i en flyktingförläggning känns det som om vi är kvar i Syrien. Det kan till och med vara värre än i Syrien, säger Ali.

Men Migrationsverket i Jönköping menar att de inte känner till att kristna utsätts för hot och våld på asylboenden.

Tittar på polisanmälningar

Enligt Åsa Gustaf-Janson, enhetschef, tittar de på polisanmälningarna som görs av flyktingarna.

– Och jag upplever inte att det kommer in så mycket utifrån religiösa förtecken utan hotsituationer uppstår utifrån andra delar, säger hon.

Åsa Gustaf-Janson menar att boendesituationen är en bidragande faktor till konflikterna.

– Människor bor tätt, man väntar på sin ansökan och vi har fått längre handläggningstider. Det finns en frustration.

Men hon tror även att anledningen till att utsatta inte pratar om hoten och påtryckningarna kan bero på att de tror att det kommer påverka deras asylprocess.

– Känner man sig hotad så kanske man bara uttrycker att man inte vill bo på just det boendet och inte varför, säger Åsa Gustaf-Janson.  

Vilket ansvar ligger på er och vilket ligger på era underleverantörer för att skydda de här personerna?

– Först måste vi känna till det. Man måste polisanmäla för att få skydd. Men leverantören har ett rätt stort ansvar att hålla lugn och ordning på boendet, säger hon.  

”Kristna känner rädsla”

Men trots att Migrationsverket inte känner till problematiken berättar Magnus Thelin, som driver flera asylboenden i länet, att han mött asylsökande som inte vågat visa sin tro.

– Visst finns det kristna som känner en viss rädsla. Man kanske inte vågar berätta om sin kristna tro öppet bara för att det är en majoritet muslimer, säger han.

Läs mer: Islamolog om varför hoten och påtryckningarna sker

Magnus Thelin menar även att det kan vara svårt att komma åt problemen med trakasserierna och hoten.

– Jag tror det är som i en skolsal, att man döljer för lärarna att man mobbar en elev. Man försöker nog undvika att visa de här attityderna när Migrationsverket är här, säger han.

Och påtryckningarna riktas inte bara mot kristna. Enligt Magnus Thelin kan även andra muslimer bli utsatta.

– Så uppfattar jag det eftersom man har olika grader i hur man tolkar sin religion inom islam också. En del är mer frisinnade medan andra är mer bokstavstrogna, säger han.  

Krävde att muslimer serverade

Och det har hänt en incident på Tokeryds herrgård, som är ett av asylboendena Magnus Thelin driver. I början på ramadan, den muslimska fastemånaden, fanns det några asylsökande som vägrade att kristen personal serverade maten – vilket ledde till en konflikt.

– Det var lite tumult kring det de två första dagarna. Några tolkade det som att det var ett måste, säger Thelin.

Vad tycker du om att man ställer den typen av krav?

– Det är egentligen inget krav man kan ställa, säger han.

Konvertiten Ali uppger att han är oroad över att radikala muslimer kommer till Sverige.

– Det är ett öppet folk och civiliserat folk som får möta extremism och folk som är bredda att göra vad som helst för sin tro, säger han.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.