Foto: SVT GRAFIK/TT

Rånare får skärpt straff

Uppdaterad
Publicerad

En 20-åring dömdes till fängelse för tre personrån i Jönköping och Gislaved. Bland annat tvingade han en man att ta ut pengar ur en bankomat samtidigt som mannen blev hotad med ett pistolliknande föremål. Nu skärper Göta hovrätt straffet för 20-åringen.

Personrånet i Jönköping skedde den 30 november förra året. Enligt domen hade 20-åringen gått fram till en för honom okänd man i centrala Jönköping och krävt honom på pengar.

20-åringen agerade ihop med ytterligare en person som inte blivit identifierad och den andra mannen visade ett pistolliknande föremål.

Under hot tvingade de sedan med sig mannen till en bankomat vid ingången till Juneporten där han tog ut 2500 kronor i kontanter till dem.

Skulle råka illa ut

I samband med rånet sa 20-åringen också att mannen inte fick göra någon polisanmälan eftersom han då skulle råka illa ut.

20-åringen dömdes även för ytterligare två personrån som skedde i Gislaved i december och januari. Vid ett av rånen drog 20-åringen omkull en annan man på marken och tog hans pengar.

Han dömdes också för flera fall av ringa narkotikabrott eftersom han bland annat rökt cannabis.

Mannen erkände narkotikabrotten, men förnekade personrånen. Jönköpings tingsrätt dömde honom dock på samtliga åtalspunkter till fängelse i ett år och åtta månader.

Både åklagaren och 20-åringen överklagade domen till Göta hovrätt.

Hade skyddstillsyn

Drygt ett år tidigare hade 20-åringen också dömts för samma typ av brottslighet, alltså rån och övergrepp i rättssak.

Eftersom han begått de nya brotten under tiden han haft skyddstillsyn skärper hovrätten nu straffet.

Mannen döms till fängelse i två år.

Han är hemmahörande i Gislaveds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.