Arkivbild. Foto: TT

Bandidosrättegång kring utpressning inledd

Uppdaterad
Publicerad

Tre män med påstådda kopplingar till den kriminella organisationen Bandidos ställdes idag inför rätta i Jönköpings tingsrätt misstänkta för grov utpressning och försök till grov utpressning.

Med hot om våld ska de ha pressat en man i 25-årsåldern från Jönköpingstrakten på 20 000 kronor. De ska även ha varit ute efter mannens bil, men sedan ångrat sig när de såg den. Om han inte betalade skulle han få Bandidos efter sig. De åtalade männen, som är mellan 25 och 40 år gamla, är från Jönköping, Tyresö och Växjö. Brotten ska ha begåtts mellan april och maj i år.

Betalade första gången

Den utpressade mannen valde att betala första gången men kort därefter ska männen pressat honom på ytterligare 70 000 kronor.

De ska bland annat ha hotat att komma hem till hans bostad om han inte betalade. Men den gången gjorde han inte det.

Enligt åtalet är bakgrunden till utpressningen att offret flirtat med en kvinna på en krog i Jönköping. Hon ska då ha varnat mannen för att hon haft en relation med en medlem i Bandidos. Därefter började hoten från andra medlemmar i organisationen. 

Enligt åklagaren har gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet genom att deras hotfulla beteende och de underförstådda hoten har kopplats till det kriminella gänget/organisationen Bandidos.

Männen har i förhör förnekat brott, och säger sig inte heller vara medlemmar i Bandidos.

Rättegången avslutas på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.