Jönköpingsbon Johan en av de drabbade av Storbedragaren: ”Som en långdragen ekonomisk våldtäkt”. Foto: SVT Jönköping

Johan förlorade 1,4 miljoner – nu inleds rättegången mot storbedragaren

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar den flera månader långa rättegången mot den 31-årige mannen från Karlskrona, som misstänks ha lurat minst 96 personer på över 90 miljoner kronor. Johan är en av de fyrtiotalet drabbade från Jönköpings län.

Det har gått lite mer än två år sedan Johan insåg att den smarta placeringen som skulle ge snabba pengar bara var lurendrejeri.

– Det blev en iskall magkänsla och samtidigt vände den goda tonen som han hade haft och plötsligt blev det väldigt hatiskt, berättar Johan.

Storbedragaren i Blekinge

Johan hade, likt de andra 95 målsägande, blivit lurade att ta korta lån i flera banker samtidigt för att investera i 31-åringens affärsverksamhet. Johan lånade 1,4 miljoner kronor i sju olika banker.

– Det var ett professionellt upplägg, med lånehandlingar och flera personer, nära vänner och familjemedlemmar, som gick i god för att det var ok. Allt jag behövde göra var att skriva under lånen med mitt bank-id.

Sju olika banker

Under 48 timmar togs sju olika lån i sju olika banker. 31-åringen tog över och skaffade nya e-postadresser och postboxadresser till sina offer och i början betalade han räntekostnaderna och till de som värvade fler betalades det ut pengar.

– Det var ju meningen att lånen bara skulle utnyttjas några månader. Sen skulle de betalas tillbaka och vi skulle få avkastning. När jag insåg hur många personer som var med så insåg jag också att det inte skulle hålla. Men då var det för sent.

Johan säger att han var skeptisk i många månader innan han gick med.

– Men han (31-åringen, red:s anm.) planterade ut folk i bekantskapskretsen som fick utbetalningar och han var väldigt övertygande. Han hade ett sätt som gjorde att jag ifrågasatte mitt eget ifrågasättande. Och när vänner och familjemedlemmar går med så sänker man garden.

Ekonomisk våldtäkt

Utredningen mot mannen är omfattande. Förundersökningen är på 12 900 sidor. Och för Johan är det en lättnad att mardrömmen äntligen börjar närma sig sitt slut.

– Det har varit som en långdragen ekonomisk våldtäkt. Jag har fått gå ifrån mitt boende och mina fordon för att täcka upp kostnaderna. I varje situation som kräver en kreditprövning så är jag vingklippt.

Tror du att du kommer få tillbaka pengarna?

– Nej, inte allt, men förhoppningsvis en del.

Rättegången mot mannen hålls i Blekinge tingsrätt och kommer att pågå under hela våren. Sista rättegångsdatum är satt till 18 maj 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet