Flera länsbor tycker till om de lättade rekommendationerna för vaccinerade. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Reaktioner på de nya riktlinjerna för vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Personer som har fått en dos vaccin och där det har gått minst tre veckor kan träffa personer från andra hushåll även inomhus. Regeringen lättar nu något på rekommendationerna för de vaccinerade.  

I klippet ovan hör du reaktioner på dagens besked om nya riktlinjer för vaccinerade.

Dessutom säger regeringen att en vaccinerad kan träffa personer både med och utan riskfaktorer liksom vaccinerade och ovaccinerade, förutsatt att de allmänna råder fortfarande efterföljs.

Corona Jönköping

– Det är bara positivt, att man kan vidga kretsen som man träffar, säger Lasse Andersson, Jönköping.

Beskedet är också att när vaccineringen är genomförd för personer på äldreboenden och deras hushållskontakter samt personalen, kan gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamhet återupptas.

Folkhälsomyndigheten betonar samtidigt att vaccinerade som känner symptom ska stanna hemma och testa sig för covid-19. Och de allmänna råden och övriga restriktioner gäller fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet