Region Jönköpings län får sin första sjukhusimam

Publicerad

Hamza Terzic, 25 år, från Bosnien är regionens första sjukhusimam. Förutom att finnas tillgänglig för patienter och anhöriga ska han även hjälpa personalen att bemöta muslimska patienter när det finns funderingar.

Utanför den tid han spenderar på sjukhuset så befinner han sig mycket på den bosniska muslimska församlingen i Jönköping och förklarar att det finns vissa skillnader.

– Här på sjukhuset är alla sjuka och det blir som en större belöning att jobba här, men det är svårt när det blir dödsfall, säger Hamza Terzic.

I Sverige finns det fem sjukhusimamer sedan tidigare, i Skövde, Malmö, Göteborg och Stockholm. Sjukhusimamen i Jönköping är anställd av Jönköpings muslimska råd, på samma sätt som sjukhuspräster och sjukhuspastorer är anställda av de kristna kyrkorna.

Delar bönerum

Thomas Sjöberg, sjukhuspräst på Ryhov, förklarar hur de delar på ett och samma bönerum.

– I samhället, utanför sjukhusen, så har vi kyrkor med en särskild inredning med kors och det kan finnas särskilda symboler och bilder. Men i det här rummet ska det vara ganska rent. Ingen ska känna att det är ett kyrkligt rum eller någon moské, utan det är ett rum är till för stillhet och och andakt, oavsett vilken religion man har.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer