Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Jönköpings län. Foto: SVT

Region Jönköpings län går upp i stabsläge med anledning av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Nu går Region Jönköpings län återigen upp i stabsläge och en särskild sjukvårdsledning upprättas.

Idag vårdas 16 patienter med covid-19 på länets sjukhus. Nu förbereder regionen för att ta emot betydligt fler patienter om det skulle bli aktuellt. IVA-platser och vårdplatser förbereds också på alla tre sjukhus i länet.

– Vi ser att smittspridningen ökar och vi ser ett större behov av sjukhusvård för covid-patienter i Jönköpings län, säger Mats Bojestig, hälso och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Andra gången regionen är i stabsläge

Möten kring corona kommer nu att hållas i en regional särskild sjukvårdsledning. Denna särskilda sjukvårdsledning gör dagligen mätningar av till exempel inneliggande patienter med diagnostiserad eller misstanke om covid-19. De mäter också samtal till 1177:s telefonrådgivning och sjukvårdens bemanning.

Nu är det andra gången Region Jönköpings län går upp i stabsläge. Förra gången var mellan den 18 mars och 26 augusti med anledning av coronapandemin.

Kan behöva minska operationer

Ifall behovet av covid-19-patienter ökar på sjukhusen kan Region Jönköpings län behöva skjuta upp operationer.

– Vi genomför så mycket planerade operationer som möjligt för närvarande. Ifall behovet av covid-19 patienter ökar kan vi behöva minska operationer som kan vänta, säger Mats Bojestig.

Fotnot: Stabsläget är det lägsta beredskapsläget inom Region Jönköpings län. Vid svårare situationer kan begrepp som förstärkningsläge eller katastrofläge utlysas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet