Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är för sällan, säger Patrick Nzamba, regionens HR-direktör, kring kritiken. Hör om hur de ska ändra sina rutiner i klippet. Foto: SVT

Region Jönköpings län får kritik – skickar personalenkäter för sällan

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län får kritik från Arbetsmiljöverket för att de inte har skickat ut medarbetarenkäter tillräckligt ofta. Den skickas bara ut till personalen var tredje år.

Det var i samband med en inspektion på psykiatriska kliniken på Värnamo sjukhus som inspektörerna upptäckte att en regionövergripande medarbetarenkät bara skickas ut var tredje år.

I sin rapport skriver de att det måste göras varje år för att kunna undersöka arbetsbelastningen och därmed kunna vidta åtgärder i tid.

HR-direktör Patrick Nzamba säger att enskilda enheter haft möjlighet att göra medarbetarenkäter oftare, men att de nu kommer att börja skicka ut det varje år, tack vare ett nytt och enklare it-system för det.

– Vi ser att verksamheterna behöver mer stöd i att kunna efterfråga hur verksamheten går och hur medarbetarna mår. Och då är det ett sätt för oss i regionledningen att få en helhetsbild av hur verksamheten mår.

Ska stärka upp arbetet

Samtidigt så betonar Patrick Nzamba att det finns fler verktyg för att upptäcka ohälsa bland personal och att det är något som regionen jobbar mycket med.

– Våra medarbetares hälsa är det absolut viktigaste vi har. Att medarbetarnas hjärta, hjärna och kompetens kommer till användning för våra invånare. Vi behöver stärka upp vårt sätt att arbeta med arbetsmiljö överlag.

Psykiatriska kliniken på Värnamo sjukhus fick bland annat kritik för hög arbetsbelastning och stress på jobbet och att inte riskbedöma arbetet tillräckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.