Enligt Siw Kullberg som är informationssäkerhetsansvarig på Region Jönköpings län har de inte brutit mot patientdatalagen. Foto: Fredrik Weibull SVT

Regionen: ”Jag skulle inte säga att vi bryter mot patientdatalagen”

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 vårdanställda var inne i Sofie och Zourab sons journal när föräldrarna misstänktes för barnmisshandel. Men regionen anser att de följt sina rutiner.

När Sofie och Zourab uppsökte sjukhus efter att deras son Gabriel drabbades av benbrott blev föräldrarna misstänkta för barnmisshandel, något föräldrarna helt friades från, eftersom sonen lider av benskörhet. Över 300 vårdanställda har varit inne i deras sons journal i samband med och efter sjukhusvistelsen, något föräldrarna reagerat kraftigt mot 

Regionen vill inte kommentera enskilda fall med hänsyn till patienters integritet. Men säger att det ibland bara kan se ut som att det är många som varit inne i en journal.

– När man är inne i vården så är det en stor aktivitet. Men det innebär inte att man läst journalen, säger Siw Kullberg som är informationssäkerhetsansvarig på Region Jönköpings län.

Anser du att ni bryter mot patientdatalagen?

– Det kan jag inte säga, att vi bryter mot patientdatalagen, säger hon.

I klippet ser du en längre intervju med Siw Kullberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.