Enligt primärvårdsnämndens ordförande Camilla Holmgren (S) har en optimal vårdcentral 12-13.000 listade patienter och vårdcentralen City har idag upp till 18.000. Foto: TT

Regionen polisanmäler kirurg

Publicerad

Region Jönköping kommer att polisanmäla en kirurg, som jobbat i länet, för urkundsförfalskning och dataintrång. Läkaren misstänks för att ha förfalskat intyg för ansökan om specialistkompetens hos Socialstyrelsen och för att gjort sökningar i patientjournaler när han varit avstängd från sin tjänstgöring.

Region Jönköping anmälde en kirurg som arbetat inom vården i länet till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) eftersom de menar att läkaren har bristande kompetens och samarbetsförmåga. I sin anmälan skriver regionen att läkaren inte på ett säkert sätt kan jobba som specialistläkare, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Förfalskat intyg

Kirurgen har tidigare tjänstgjort på flera sjukhus i landet och vid kontakt med dessa har det framkommit liknande problem som nu har uppdagats vid läkarens tjänstgöringen inom vården i Region Jönköping, skriver regionen i sin anmälan till Ivo.

Eftersom regionen även misstänker att läkaren har förfalskat intyg för ansökan om specialistkompetens hos Socialstyrelsen så kommer det att göras en polisanmälan om urkundsförfalskning.

Ingen allvarlig vårdskada

Enligt anmälan till Ivo ska läkaren inte ha varit orsak till någon allvarlig vårdskada, men vid flera tillfällen har det funnits risk för detta. Situationerna har räddats av annan vårdpersonal, skriver regionen i sina anmälan.

Läkaren är avstängd från tjänstgöring sedan en tid tillbaka. Eftersom läkaren under denna tid loggat in i journalsystemet och tagit del av journaluppgifter kommer regionen även att polisanmäla läkare för dataintrång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.